Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πως τα αμπέλια οδήγησαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο ... νερό

Τα ηλιακά συστήματα και τα φωτοβολταϊκά έχουν κάνει εδώ και καιρό την εμφάνισή τους στα σπίτια και τα κτίρια της Καλιφόρνια. Τώρα όμως, ορισμένες νέες εταιρείες προσπαθούν να τα εγκαταστήσουν ακόμη και πάνω…
στο νερό. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 144 επιφάνειες σε ειδικές πλωτές βάσεις σε λίμνη στην Κοιλάδα Νάπα, ενώ άλλες 944 έχουν καλύπτουν την επιφάνεια λίμνης σε έκταση της Φαρ Νιέντε. Πρόκειται για μια ιδέα που άνετα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, αρκεί να προσέλκυε το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των επενδυτών.


«Η γη στην Κοιλάδα Νάπα, όπου βρίσκονται οι μεγάλοι αμπελώνες της Καλιφόρνια, είναι ιδιαίτερα ακριβή και στοιχίζει 200-300.000 δολάρια ανά ακρ», εξηγεί ο Λάρι Μαγκουάιρ, διευθύνοντας της εταιρείας. «Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια, αλλά δίχως να θυσιάσουμε τα αμπέλια μας», προσθέτει.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που εγκαθιστούν φ/β στο νερό ανήκουν η αμερικανική SPG Solar, η Sunergy της Αυστραλίας, καθώς και η Solaris του Ισραήλ. Σκοπός τους είναι το άνοιγμα μιας νέας αγοράς που θα αφορά τα φ/β σε μικρές λίμνες σε βιομηχανικές ή γεωργικές εκτάσεις. Θεωρούν πως οι προοπτικές είναι μεγάλες διεθνώς, ενώ το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει και οι μεγάλες ΔΕΚΟ σε αρκετές χώρες, καθώς και οι αγρότες που βρίσκουν έτσι μια νέα χρήση για το νερό τους.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής ανήκει και η φυσική ψύξη που παρέχει το νερό στα φωτοβολταϊκά, αυξάνοντας την απόδοσή τους.

Η Sunergy πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες διαθέτουν σημαντικούς υδάτινους πόρους και ηλιοφάνεια, αλλά λιγοστή ενέργεια και λιγοστή τροφή. Η SPG Solar τονίζει πως υπάρχει ενδιαφέρον από την Ινδία, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή. Τέλος, η Sunergy έχει υπογράψει ήδη συμφωνία με την ινδική Tata Power για δοκιμαστικό έργο στη Βομβάη. Επίσης, η Solaris συνεργάζεται με την γαλλική EDF για έργο στη νότια Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: