Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τρεις και σήμερα για τις ΗΠΑ !

Σε νέο αδιέξοδο κατέληξαν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος
 Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση προς τις δυο πλευρές να βρουν συμβιβαστική λύση.
Η Γερουσία (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) απέρριψε νωρίς τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) το σχέδιο που υπερψήφισε νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) χωρίς τη στήριξη των Δημοκρατικών. Το σχέδιο αυτό θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου για τροποποίηση του Συντάγματος προκειμένου να υπάρξει ισοσκέλιση του προϋπολογισμού και θα οδηγούσε αναγκαστικά σε νέα ψήφιση για το όριο χρέους σε έξι μήνες, προκειμένου να συνεχιστεί η δυνατότητα των ΗΠΑ να δανείζονται και μετά τις αρχές του 2012.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα υπερβούν το όριο δανεισμού τους και δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να κηρύξουν πτώχευση αν το όριο χρέους των 14,3 τρισ. δολαρίων δεν αυξηθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου. Όμως, παρά το ότι ο χρόνος τελειώνει, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόοδος ως προς την επίτευξη κάποιας συμφωνίας.
Οι καθυστερήσεις και τα διαδικαστικά εμπόδια εκτιμάται ότι θα κάνουν ουσιαστικά αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο και αποστολή της στο γραφείο του Ομπάμα πριν το βράδυ της Δευτέρας, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.
Ακόμα, όμως, και αν υπάρξει συμφωνία, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ –κάτι που κάποτε φάνταζε αδιανόητο για τον χρηματοοικονομικό κόσμο- ωθώντας σε υψηλότερο επίπεδο το κόστος δανεισμού της Αμερικής την ώρα που η οικονομία της χώρας δεν έχει ανακάμψει.
Και οι δυο πλευρές στο Κογκρέσο βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και εβδομάδες, καθώς οι νομοθέτες έχουν εγκλωβιστεί σε μια λογική επίρριψης ευθυνών που αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιθανής καταστροφικής χρεοκοπίας, η οποία θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε νέα ύφεση και θα δημιουργούσε οικονομικές αναταράξεις παγκοσμίως.
Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν την Παρασκευή όταν οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος με 218 ψήφους υπέρ και 210 κατά, έχοντας νωρίτερα τροποποιήσει το σχέδιο ώστε να ικανοποιεί και αυτούς που τάσσονταν κατά της φορολογίας. Όμως, το νομοσχέδιο ήταν «καταδικασμένο» να μην περάσει από την Γερουσία, καθώς όλοι οι Δημοκρατικοί είχαν δεσμευτεί να ψηφίσουν «όχι». Έτσι, το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με 59 ψήφους έναντι 41.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναμένεται να προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, που φιλοδοξεί ότι θα αποσπάσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από την λήξη της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου.
Το νομοσχέδιο Ριντ ενδέχεται να εγκριθεί από τη Γερουσία στις 08:00 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (15:00 ώρα Ελλάδας) τη ερχόμενη Δευτέρα, ένα 24ωρο προτού η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: