Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Σκέψου θετικά

Το «σκέψου θετικά» μπορεί να μοιάζει ουτοπικό, αυτή την περίοδο στην χώρα μας, είναι όμως απαραίτητο για να αντέξουμε την κρίση. Να μην χάσουμε για παράδειγμα την δουλειά μας, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, να είμαστε πιο υγιείς, σε καλύτερη φυσική κατάσταση και με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Το λένε οι επιστήμονες και η Ελληνική Εταιρία Θετικής Ψυχολογίας που διοργανώνει αυτό το διήμερο Διημερίδα Θετικής Ψυχολογίας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Πόσο μας έχει επηρεάσει η κρίση; Μπορούμε να είμαστε καλά σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον; Τι χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι;
Μπορεί το χάπι της ευτυχίας να μην έχει ανακαλυφθεί, ωστόσο ...
 οι Ψυχολόγοι έχουν τις απαντήσεις στο ποιοι από εμάς μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερα «αντισώματα» και να παραμείνουμε ανθεκτικοί. «Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η ευτυχία είναι πιο ανθεκτική στις εξωτερικές συνθήκες, όσο άσχημες κι αν είναι αυτές»; Ρωτώ τον Πρόεδρο της ΕΕΘΕΨΥ, Τάσο Σταλίκα (Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο). « Ναι …» μου απαντά και συμπληρώνει: «Οι ισχυρότεροι μεταξύ μας είναι εκείνοι που έχουν μάθει να μην αγνοούν τα θετικά που εγγενώς υπάρχουν στην καθημερινότητα μας, που μπορούν να τα διακρίνουν και που δεν επιτρέπουν σε αρνητικά συναισθήματα να τους καταβάλουν».
«Μπορείς να σκεφτείς θετικά όταν όλα γύρω σου είναι αρνητικά;» επιμένω. « Μπορεί η κρίση και όσα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε να μας έχουν καταβάλει, απλά δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να χαρούμε. Να στεκόμαστε στις μικρές ευχάριστες στιγμές κατά την διάρκεια της ημέρας. Όσο λίγο κι αν διαρκούν να μην τις προσπερνάμε», απαντά και προτρέπει «να κρατήσουμε πάσα θυσία το ευ ζην γιατί έχουμε χάσει λιγάκι την μπάλα». Ποια είναι αυτά τα θετικά συναισθήματα στα οποία πρέπει να δώσουμε σημασία; «Η χαρά, η ικανοποίηση, η περηφάνια, το ενδιαφέρον, η αγάπη, η γαλήνη, η ευχαρίστηση, η ευγνωμοσύνη. Είναι τα αντιοξειδωτικά της ψυχής μας».
Μια πολύ δυνατή ομάδα μελέτης θετικών συναισθημάτων του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου που εσχάτως έγινε εταιρία πραγματοποίησε έρευνα για τον ρόλο των θετικών συναισθημάτων στην αντιμετώπιση της κρίσης και τους παράγοντες που προσδιορίζουν την ψυχολογική ανθεκτικότητα.
Η πρώτη φάση της έρευνας ξεκίνησε το 2008 και η δεύτερη το 2010 και ολοκληρώθηκε πριν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, ωστόσο είναι γεγονός ότι η κρίση έχει οδηγήσει τους μισούς Έλληνες σε κατάθλιψη. Η ψυχική υγεία των Ελλήνων κινδυνεύει προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας: «Ένας στους δύο Έλληνες έχει συμπτώματα κατάθλιψης. Ένας στους τέσσερις συμπολίτες μας έχουν ταυτόχρονα και κατάθλιψη και άγχος, ένας στους τρεις έχει άγχος. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην κρίση και έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους άνδρες. Τα ποσοστά κατάθλιψης είναι πιο ψηλά στους νέους και αυτό έχει άμεσες συνέπειες στην παραγωγικότητα και την απόδοση τους.
Εκείνοι που βιώνουν πιο πολλά θετικά συναισθήματα έχουν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος, παρότι δηλαδή ζουν στο ίδιο περιβάλλον, τα θετικά συναισθήματα του προστατεύουν από την κατάθλιψη. Εκείνοι που βιώνουν θετικά συναισθήματα κι έχουν μάθει να τα αναγνωρίζουν στο περιβάλλον τους, ακόμα και αν οι ίδιοι ζουν αρνητικά γεγονότα , έχουν μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα».
Εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν από κρίση, δεν σημαίνει πως δεν πλήττονται από αυτή ωστόσο παραμένουν υγιείς καθώς με κάποιον τρόπο έχουν την δυνατότητα να βιώνουν θετικά συναισθήματα . Το βιβλίο «Θετική Ψυχολογία» είναι καρπός μιας συλλογικής δουλειάς μιας ομάδας επιστημόνων που για πρώτη φορά συνοπτικά και κατανοητά παρουσιάζουν στον ελληνικό κοινό τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φέρουμε αυτά τα πολύτιμα αγαθά. Η βασική συμβουλή είναι « δώστε νόημα στην ζωή σας» άλλωστε σύμφωνα με τις έρευνες (που δεν πρέπει να φτάσουν στα αυτιά της Τρόικα) , συνεχίζει να ισχύει και για του Έλληνες ότι «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία»!
Σημείωση:
Η Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας διοργανώνει, Διημερίδα με θέμα «Θετική Ψυχολογία: Δύναμη στην κρίση» στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο Χαροκόπειο Θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις για τη συμβολή της Θετικής Ψυχολογίας και θα παρουσιαστούν ερευνητικά δεδομένα που έχουν προκύψει από έρευνα που πραγματοποίησαν πρόσφατα επιστήμονες του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλη της Εταιρείας μας. Έναρξη, σήμερα στις 5μμ με την ομιλία του Καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Προέδρου της ΕΕΘΕΨΥ, και κ. Αναστάσιου Σταλίκα με θέμα "Η Θετική Ψυχολογία στην Ελλάδα".

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: