Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η κρίση χτυπάει και την Πάρο

 "Ευημερούσα Πάρος" ΤΕΛΟΣ.
  Ποιο δυνατά από τα γειτονικά νησιά, φαίνεται ότι χτυπάει η κρίση την Πάρο.
 Στα βεβαιωμένα φαινόμενα φτώχειας σε νοικοκυριά του νησιού. Φαινόμενα που ανάγκασαν φορείς του νησιού να προμηθεύσουν οικογένειες με τρόφιμα για τις ημέρες των Χριστουγέννων,  έρχονται και οι καταγγελίες μαθητών - με τον πλέον επίσημο τρόπο, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - για μαθητές που μετά το σχόλασμα πηγαίνουν στο χώρο των συσσιτίων της Εκατονταπυλιανής για να παραλάβουν φαγητό!!.
 Ταυτόχρονα, τα μηνύματα από την αγορά του νησιού είναι ... δραματικά. 
 Η πτώση του τζίρου ήταν για αυτές τις μέρες, ένα Βατερλώ. Για πτώση μέχρι και
50% μας μιλάνε έμποροι και επαγγελματίες.
 Κατά εκατοντάδες εγκαταλείπουν το νησί κάτοικοι - κυρίως μετανάστες - ρίχνοντας την κατανάλωση ακόμα πιο χαμηλά.
 Πολλές εταιρείες έχουν κατεβάσει τους μισθούς - αυθαίρετα -, ενώ η εργασία σχεδόν σε όλα τα μεγάλα super market έχει γίνει 4ημερη ή με μείωση ωρών σε 4ωρη ή το πολύ 6ωρη απασχόληση. Μισθοί κάτω απο 500 ευρώ για ανθρώπους που έχουν υποχρεώσεις απέναντι σε τράπεζες, σπουδάζουν παιδιά, είχαν μια φυσιολογική ζωή. Και τώρα οι αμοιβές τους δεν φτάνουν για να καλύψουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Αυτοί βέβαια δεν θεωρούνται άνεργοι.
Στα κιτάπια της εφορίας μπορεί να ξεπερνούν και τις 5000 ετήσιο εισόδημα και να φορολογούνται!!
  Η ανασφάλεια απο την κατάρευση του Κέντρου Υγείας μεγαλώνει. Τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας πολλαπλασιάζονται, τα ακριβά δημοτικά τέλη και η έλλειψη σοβαρού προγράματος διαχείρησης των νερών προκαλούν, αφού το μέλλον των δημοτικών επιχειρήσεων δεν είναι και τόσο φωτεινό.
   Η ψυχολογία είναι στο μηδέν. Οι προοπτικές του καλοκαιριού δεν είναι και οι καλύτερες. Το νησί απευθύνεται κυρίως σε Έλληνες επισκέπτες, οι περισσότεροι δε από αυτούς ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. 
 Με αυτά τα δεδομένα και με την κρίση στην οικοδομή να συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, προκαλεί κατάπληξη το ότι κάποιοι κρυμμένοι στον ¨ευημερούντα μικρόκοσμο" τους, δεν αντιλαμβάνονται το τσουνάμι που έχει σηκωθεί και χτυπάει ήδη το νησί.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: