Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ

Έντεκα αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα ετοιμάζουν και άλλη μια. Ο λαός, τα νοικοκυριά, οι μικροεπαγγελματίες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός, τώρα, με δηλώσεις του μιλάει για νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Θέλει να επιβάλει τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις. Στο δεύτερο Μνημόνιο είχαν αποφασίσει για σταδιακή αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Την πόρτα των νέων αυξήσεων άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, που σε πρώτο στάδιο μπορεί να αρχίσουν με αύξηση 5%. Επειδή όμως γνωρίζει ότι χιλιάδες καταναλωτές δεν έχουν πια να... πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ετοιμάζει τη συνεργασία της ΔΕΗ με εισπρακτικές εταιρίες που θα «βοηθήσουν» με κάθε τρόπο στην είσπραξη των λογαριασμών.

Ο κ. Ζερβός, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η κατάσταση στην εταιρία και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ότι οι τιμές της ενέργειας πρέπει να ανέβουν. Όταν ρωτήθηκε για το αν αυτές θα είναι στο 5% απάντησε θετικά, υπενθυμίζοντας πως αρμόδιος για να εγκρίνει αυξήσεις είναι ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Τα τελευταία δύο χρόνια που τα μαγαζιά κλείνουν, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται απανωτά και κάθε μέρα και άλλοι άνθρωποι βγαίνουν στην ανεργία, οι καταναλωτές μετρούν 11αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Οι 5 αυξήσεις αφορούν στους φόρους που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ΔΕΗ και οι 6 στις τιμές ενέργειας και στα τέλη υπέρ ΑΠΕ.

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στα «χρεωκοπημένα» νοικοκυριά που με κόπο προσπαθούν να ανταποκριθούν στα απολύτως απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωση της οικογένειας.

Την στιγμή που η καθημερινή οικονομία δεν λειτουργεί πλέον, που το χρήμα στην αγορά έχει στερέψει, που 200.000 νοικοκυριά βρίσκονται στην απόλυτη ανεργία, χωρίς ούτε ένα εργαζόμενο στην οικογένεια, η ΔΕΗ δεν μπορεί να σκέφτεται για αυξήσεις.

Την ώρα που η ΔΕΗ κόβει το απολύτως αναγκαίο ρεύμα στα νοικοκυριά, κόβει το νήμα ζωής της οικογένειας.Την ώρα που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε οικογένειες ανέργων, πολύτεκνων και ηλικιωμένων συνταξιούχων, και αυτοί αδυνατούν να το πληρώσουν για να γίνει επανασύνδεση, το πρόβλημα είναι πολιτικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό και η ΔΕΗ δεν μπορεί να μιλάει για αυξήσεις.

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Η κυβέρνηση, ο υπουργός ΠΕΚΑ, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η ΔΕΗ, πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τη ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ, στο μέτρο και στο ποσοστό της μείωσης των μισθών και των συντάξεων. Η αριθμητική είναι λογική. Τότε και μόνο τότε ο λαός θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Πανπαν

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ......ΕΙΝΑΙ ΞΕΥΤΙΛΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ............