Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Η πρώτη απόφαση διαγραφής χρέους δανειολήπτη στο Ειρηνοδικείο Νάξου

Δύο χρόνια μετά τη θέσπιση του νόμου που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής μέρους των χρεών σε φυσικά πρόσωπα, το Ειρηνοδικείο Νάξου εξέδωσε την πρώτη απόφαση για τη διαγραφή χρέους δανειολήπτη.
Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου, ο υπόχρεος καλείται να αποπληρώσει μόλις το 20% της οφειλής που είχε προς τράπεζες. Έτσι, από τα 33.000 ευρώ της μέχρι τώρα συνολικής οφειλής θα καταβάλει τα 6.240€, έχοντας...
μάλιστα χρονικό περιθώριο τεσσάρων ετών.

Αυτή είναι η δεύτερη απόφαση διαγραφής χρέους στη Νάξο, με την πρώτη να εκδικάζεται  στο Ειρηνοδικείο Τραγαία. Σε εκκρεμότητα είναι άλλες τρεις περιπτώσεις με ποσά που αγγίζουν το 1 εκ. ευρώ στο σύνολό τους. Οι υποθέσεις αυτές έχουν εκδικαστεί στο Ειρηνοδικείο Νάξου και αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις.
Ήδη, στο Ειρηνοδικείο Νάξου έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις μέχρι τώρα, ως επακόλουθο των άκαρπων προσπαθειών εξωδικαστικού συμβιβασμού των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναμένεται η έκδοση των αντίστοιχων δικαστικών αποφάσεων.
Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει την δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τις τράπεζες, να υπαχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του, μέσω αίτησης στο Ειρηνοδικείο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή του αιτήματος είναι η προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού και η αποτυχία αυτής.  Σε περίπτωση που ο πιστωτής αποδεχθεί το σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει τον συμβιβασμό. Αν όμως αποτύχει και η προσπάθεια δικαστικού συμβιβασμού, το Δικαστήριο προχωράει στην εκδίκαση της υποθέσεως, όπου σύμφωνα με τον νόμο αυτό, στην περίπτωση κατά την οποία τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν επαρκούν και αφού λάβει υπόψη το Δικαστήριο τα πάσης φύσεως εισοδήματα του, ιδίως εκείνα από την εργασία του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας τις βιοτικές του ανάγκες, τον υποχρεώνει  με απόφαση του να καταβάλλει μηνιαίως και για τέσσερα έτη ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών του και εν συνεχεία να απαλλαγεί οριστικά από τα υπόλοιπα χρέη.
Επιπλέον ο νόμος αυτός δίνει την δυνατότητα να προστατευτεί η κύρια κατοικία του οφειλέτη από την εκποίηση, μέσω σταδιακής καταβολής έως και του 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου του και σε διάστημα μέχρι και 25 έτη. 

Από τη Ναξιοτυπία 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

eimai h proth apofash apo 68.000 eginan 12.0000 opoios endiaferete gia ta stoixia tou dikigorou na me kalesei sto 6988233700 kostas

Ανώνυμος είπε...

den xriazetai kostaki ,apo 100.000 tha paroun ta @@@@ mou