Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ανοιχτή επιστολή στους μαθητές/τριες του νησιού για την 28η Οκτωβρίου.

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια
Μη σκεφτείς ότι κρατάς άλλο ένα χαρτί που μιλά για  το μεγάλο ΟΧΙ που γιορτάζουμε  κάθε φορά την 28η Οκτωβρίου. Εμείς δεν το βλέπουμε σαν επέτειο και μνημόσυνο. Θέλουμε να σου μιλήσουμε για το νόημα και το σημερινό περιεχόμενο που έχει το ΟΧΙ, η Αντίσταση και η γιορτή.
Δε σου λέμε να πιστέψεις  ότι διαβάσεις εδώ,χωρίς να το σκεφτείς και χωρίς να το ελέγξεις.
Ρώτα, διάβασε βιβλία, σκέψου, ψάξε την αλήθεια της Ιστορίας.
Θα σου  πούνε για το δικτάτορα Μεταξά, χύνοντας κροκοδείλια...
δάκρυα.
Δε θα σου πούνε όμως πως έγινε  αυτός ο δικτάτορας πρωθυπουργός; Εκανε πραξικόπημα; Πως επέβαλε τη δικτατορία του; Δε θα σου πούνε ότι ο Μεταξάς πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από όλα τα κόμματα της Βουλής (εκτός απ’το ΚΚΕ) δηλαδή απ’το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Θ. Σοφούλη κι απ’το Λαικό Κόμμα του Παν.Τσαλδάρη. Θα σου κρύψουν ότι ο φασισμός είναι επιλογή του αστικού πολιτικού συστήματος, κάποιες φορές που το συμφέρει ή που δεν έχει άλλη επιλογή.
Με παρόμοιο άλλωστε τρόπο ανέβηκε στην εξουσία κι’ο «τρελλός» ο Χίτλερ και οι άλλοι φασίστες φίλοι τους σε άλλες χώρες (Ιταλία,Πορτογαλία,
Βουλγαρία, Ουγγαρία κ.λ.π.). Ο φασισμός γιγαντώθηκε στρατιωτικά χάρη στην ενίσχυση που απλόχερα του παρείχαν δεκάδες μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας («Ford», «General Motor» ΙΒΜ).
Σου λένε κάθε φορά στις γιορτές: «Οι Ελληνες αντιστάθηκαν ηρωικά στους Γερμανούς κατακτητές». Κι εδώ σου κρύβουν πάλι τη μισή αλήθεια.
Αντιστάθηκαν οι Ελληνες ηρωικά. Πράγματι. Αντιστάθηκαν όμως «όλοι»οι Ελληνες; Ηταν «όλοι μαζί»τότε; Ή ένα μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου
την κοπάνησε στο Κάιρο, μαζί με το θησαυροφυλάκιο της χώρας, στην “αγκαλιά” της Αγγλίας και προετοιμαζόταν για την επόμενη μέρα για να τσακίσει το ΕΑΜικό κίνημα και το λαό και ένα άλλο μέρος φόρεσε τη στολή των γερμανοτσολιάδων όπως τους έλεγαν κι υπηρετούσαν τα στρατεύματα κατοχής των Γερμανών;
Ακούς για  τις «θυσίες των Ελλήνων» και  για «το ΟΧΙ που είπε ο λαός».
Αλλά θα ξεχάσουν να σου  πούνε ότι το ΟΧΙ είναι υποχρέωση  του λαού, όταν καταπιέζεται όπως σήμερα. Και θα συνεχίσουν να σε καλούν σήμερα να λες «ναι»στην πολιτική τους και να αποφεύγεις τους αγώνες και τις θυσίες.
Δε θα σου  πούνε ότι οι φωνές της «λογικής» και του «ρεαλισμού»της υποταγής υπήρχαν πάντα, και τότε. Και δε θα σου πούνε ότι ο λαός όσες φορές μεγαλούργησε όπως τότε, το έκανε βάζοντας πάνω απ’όλα τις λαικές ανάγκες και ελευθερίες και αδιαφόρησε για τις φωνές των γονατισμένων «ρεαλιστών» που καλούσαν σε σωφροσύνη και υποταγή-όπως κάνουν σήμερα.
Θα σου  λένε για «μια χούφτα Ελληνες...». Σωστά. Κι’ύστερα θα προσπαθούν μονίμως να σε πείσουν ότι δε γίνεται να τα βάζεις σήμερα με όσους εξαθλιώνουν τη ζωή της οικογένειάς σου και σπέρνουν τη φτώχεια και τη δυστυχία, γιατί είναι «παντοδύναμοι».
Εσύ κράτα το μήνυμα: Η μόνη υπερδύναμη είναι ο λαός! Και οι αντίπαλοι τρέμουν τη λαική οργή και τον οργανωμένο λαικό αγώνα.
Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,
Εμείς σου βάζουμε μερικά ερωτήματα που διευκολύνουν το ψάξιμο της αλήθειας. Η Ιστορία όμως και η αλήθεια της είναι και δική σου υπόθεση. Και είναι δίπλα σου. Η Ιστορία αυτή είναι ζωντανή ακόμα. Είναι τα γερόντια που κρατούν το λάβαρο της Εθνικής Αντίστασης, η ΠΕΑΕΑ. Αυτοί έγραψαν αυτές τις «λαμπρές σελίδες». Βρες τους. Ρώτα τους. Κάλεσέ τους να σου μιλήσουν γι’αυτά που έζησαν. Γι’αυτά που έκαναν και που είναι ανάγκη να τα μαθαίνουμε. Χρειάζεται να ζωντανέψουμε την εμπειρία τους. Για να φέρουμε πιο κοντά τη νίκη του λαού μας στις νέες συνθήκες.
Υ.Γ. Για όσους προτρέξουν να μας απευθύνουν το ερώτημα-μομφή,
μήπως με αυτά που γράφουμε μπολιάζουμε την παιδική και νεανική ψυχή με βαριά πράγματα, με σκληρές αλήθειες που δεν ταιριάζουν στην ηλικία τους;
Απαντάμε ανεπιφύλακτα όχι. Οι σκληρές εικόνες και συνθήκες ζωής είναι μπροστά στα μάτια  των παιδιών καθημερινά και έχει φροντίσει γι’αυτό το δοσμένο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που ζούμε. Ο καπιταλισμός!!! 


ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: