Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η ιστορία της φιλάνθρωπης Κυρίας Ευγενίας Ν.

Η Ευγενία Ν, γεννημένη στα τέλη τη δεκαετίας του ’40, μεγάλωσε σε ένα αυστηρό αστικό οικογενειακό περιβάλλον Η εικόνα του σπιτιού που μεγάλωσε η Ευγενία Ν ήταν χαραγμένη στη μνήμη της με τα πιο φωτεινά χρώματα. Τον πατέρα της, τον Θεόδωρο Ν, έμπορο λευκών συσκευών, τον θυμάται να είναι ντυμένος με κουστούμι και γραβάτα και τα απογεύματα της Κυριακής να κανονίζει ένα φιλικό χαρτάκι με τους φίλους τους. Ήταν τα απογεύματα αυτά που η μητέρα της Ευγενίας, η Αθανασία Ν, φορούσε ένα όμορφο ταγιέρ, το καπέλο της, και έφευγε για ένα σύλλογο στο οποίο ήταν ενεργό μέλος:Τον «Σύλλογο Κυριών Φίλων της ΧΧΧΧ». Στο σαλόνι η μητέρα της Ευγενίας Ν είχε μια φωτογραφία της με την Βασίλισσα να αγκαλιάζουν κάτι...
λυπημένα παιδιά που κρατούσαν δώρα δίπλα σε ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 50, όταν η μητέρα τους η Αθανασία Ν, έφερε ένα εφτάχρονο κοριτσάκι, την Ασπασία, και η Ευγενία Ν άκουσε για πρώτη φορά την λέξη «ψυχοκόρη». Η Αθανασία Ν τους είπε ότι, με την συνδρομή της Βασίλισσας, στο κορίτσι αυτό θα πρόσφεραν δωμάτιο και φαγητό, και αυτό με τη σειρά του θα τους βοηθούσε στις δουλειές του σπιτιού.
Η Ασπασία ήταν ένα από τα παιδάκια της φωτογραφίας. Ήταν ένα από τα ορφανά της Φρειδερίκης.
Τα κορίτσια μεγάλωναν και ομόρφαιναν παράλληλα. Το καθένα στο δικό του κόσμο. Όταν η Ασπασία έγινε 18 χρόνων, της επέτρεπαν μια φορά την εβδομάδα να πηγαίνει κινηματογράφο η να κάνει μία βόλτα στην Αθήνα μόνη της.
Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, το 1966, στη «Σόνια» το ζαχαροπλαστείο, η ψυχοκόρη Ασπασία συνάντησε το ομορφόπαιδο, τον Παύλο Κ φοιτητή στο Πολυτεχνείο.
Ο Παύλος, φτωχόπαιδο και αυτό από την επαρχία, είχε οργανωθεί στο δημοκρατικό κόμμα της εποχής και -με κάτι δουλειές που του έβρισκε ένας γραμματέας του κόμματος- κατάφερνε να ζει καλά. Του άρεσαν τα κορίτσια, η πόκα, η τράκα από τους φίλους του και η διασκέδαση. Οι συμφοιτητές του τον έλεγαν το «Ρεμάλι από τα Τρίκαλα».
Ο Παύλος τα φτιάχνει με την Ασπασία, εκείνη του εξομολογείται την ιστορία της και αυτός ρωτάει τον γραμματέα του δημοκρατικού κόμματος για την οικογένεια Ν.
Η Αθήνα της εποχής ήταν μικρή. Δεν δυσκολεύτηκε να μάθει για τον πατέρα της Ευγενίας Ν, ότι ο Θεόδωρος Ν είχε ξεκινήσει την δεκαετία του ’30 σαν τελωνειακός υπάλληλος σε μεγάλο Οργανισμό Λιμένα, ήταν ένας παλιός δωσίλογος της Κατοχής και είχε καταφέρει να μαζέψει αρκετά χρήματα από λαθραίες εισαγωγές.
Είχε φύγει από μία συνοικία του Πειραιά, μετακόμισε στο Θησείο, παντρεύτηκε και την Αθανασία Ν, και το κατοχικό παρελθόν του διαγράφτηκε χάρη στο συμπατριώτη του Αναστάσιο Μ, Διοικητή αστυνομικού τμήματος της εποχής.
Ο Διοικητής ήταν αυτός που παρότρυνε την Αθανασία Ν να γίνει μέλος στο «Σύλλογο Κυριών Φίλων της ΧΧΧΧ».
Ο Παύλος έμαθε κι άλλες λεπτομέρειες. Σημαντικές και ασήμαντες.
Για ένα μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια των λευκών συσκευών ενός Ιδρύματος, με χρήματα από τον έρανο του Συλλόγου Κυριών φίλων της ΧΧΧ, που είχε κατοχυρωθεί στον Θεόδωρου Ν.
Για μια υπόθεση εμπλοκής της Αθανασίας Ν σε διαμεσολαβήσεις επί αμοιβή υιοθεσίας ορφανών της Φρειδερίκης από εύπορες οικογένειες, που είχε συγκαλυφθεί από τον φίλο τους Διοικητή.
Για μεγάλη ακίνητη περιουσία που αποκτήθηκε από τον Θεόδωρο Ν κατά την διάρκεια της Κατοχής.
Η ψυχοκόρη Ασπασία εξομολογήθηκε στην Ευγενία Ν τον έρωτα της για τον Παύλο. Της είπε μάλιστα να τον γνωρίσει μια Κυριακή απόγευμα στη «Σόνια» και να της πει την γνώμη της για τον Παύλο.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν σημαδεύτηκαν από την κυριακάτικη εκείνη συνάντηση των τριών παιδιών.
- Σε δύο μήνες ο Παύλος χωρίζει την ψυχοκόρη Ασπασία, αφού προηγούμενα της είπε για τον βίο και την πολιτεία της οικογένειας που την είχε ψυχοκόρη. Η Ασπασία απογοητευμένη φεύγει για τους θείους της στη Μακεδονία Ο Θεόδωρος Ν, αρνήθηκε να της δώσει τα χρήματα που κατέθετε κάθε μήνα στο Ταμιευτήριο, σύμφωνα με την υποχρέωση που είχε αναλάβει απέναντι στο Ίδρυμα που έδωσε την Ασπασία .
- Εξι μήνες αργότερα ο Παύλος προσεγγίζει την Ευγενία που ερωτεύεται και αυτή το «Ρεμάλι των Τρικάλων». Οι γονείς της δεν μαθαίνουν τίποτα.
-Λίγα χρόνια μετά και στην Ελλάδα των συνταγματαρχών, ο Παύλος παίρνει το δίπλωμα και παρουσιάζεται στο Στρατό. Οι τότε αρχές κάτι βρήκαν στον φάκελο του από την συμμετοχή του στην νεολαία του δημοκρατικού κόμματος της εποχής και τον στέλνουν στον Έβρο.
Ο Παύλος ζητάει την βοήθεια της Ευγενίας Ν. Εκείνη τον παρουσιάζει στους γονείς της, σαν γνωστό μια φίλης της, που είχε ανάγκη.
Ο Θεόδωρος Ν, ο πατέρας τη Ευγενίας, μαθαίνει από τον φίλο του τον Αναστάσιο Μ, διοικητή του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, για την πολιτική ενασχόληση του Παύλου. Το μητρώο του Παύλου χάρη στον διοικητή καθαρίζει.
Ο Παύλος, το ‘Ρεμάλι των Τρικάλων» , καταφέρνει να μετατεθεί στην Αθήνα, να βλέπει κρυφά από τους γονείς της την Ευγενία Ν και να απολαμβάνει την οικονομική της υποστήριξη .
-Μεταπολίτευση. Η δικτατορία έχει πέσει, η Ευγενία Ν ήταν πια 25 χρόνων και η Αθανασία Ν, η μητέρα της, την πίεζε ότι έπρεπε να κοιτάξει το μέλλον της και να ξεχάσει τον Παύλο που δεν είχε δουλεία…
Ο πατέρας της Ευγενίας Ν, πέφτει από τα σύννεφα όταν μαθαίνει ότι η κόρη του επί χρόνια είχε δεσμό με τον Παύλο . Η οικογενειακή απόφαση ήταν να χωρίσουν…
Ραντεβού της Ευγενίας Ν με τον Παύλο στη «Σόνια» για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.
Ο Παύλος μεταφέρει στην Ευγενία -όπως έκανε και με την Ασπασία την ψυχοκόρη- το παρελθόν του πατέρα της στην Κατοχή και την δράση της μητέρας της στο Σωματείο που ήταν μέλος.
Η Ευγενία Ν, το καλομαθημένο κορίτσι, νοιώθει ότι ζει ένα εφιάλτη. Όταν επιστρέφει σπίτι μετά από ένα οικογενειακό καυγά έρχεται ο συμβιβασμός με την αποδοχή του Παύλου.
Ο πατέρας της Ευγενίας Ν, ο Θεόδωρος Ν., φροντίζει ο Παύλος να προσληφθεί στην Εταιρεία Χ ενός φίλου του επιχειρηματία, που θα παρέδιδε τα ηνία της επιχείρησης στον γιό του, τον Σταύρο Θ.
-Τέλη δεκαετίας του ’70. Ο Παύλος και η Ευγενία Ν έχουν παντρευτεί. Ο Παύλος έχει πια εργασία και οικογένεια. Τα απογεύματα μετά το γραφείο ασχολείται με το νέο δημοκρατικό κόμμα της μεταπολίτευσης. Ο Θεόδωρος Ν, ο πατέρας της Ευγενίας, ο πρώην κατοχικός δωσίλογος, συστήνεται από τον Παύλο, ως ο άνθρωπος που τον βοήθησε στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Η Ευγενία Ν αναλαμβάνει το κατάστημα του πατέρα της .
-Δεκαετία του ’80. Η δημοκρατική αλλαγή στην οποία πίστευε ο Παύλος ήρθε. Ο Θεόδωρος Ν πεθαίνει. Ο Παύλος αποφασίζει να αξιοποιήσει την περιουσία του πεθερού του. Στο δημοκρατικό κόμμα οι παλιοί σύντροφοι του έχουν αναλάβει κρατικές θέσεις. Ξεκινάει οικοδομικές επιχειρήσεις. Παραιτείται από την Εταιρεία Χ, στην οποία είχε ξεκινήσει ως μηχανικός, αλλά διατηρεί την φιλία που δημιούργησε με τον Σταύρο Θ. Αποφασίζουν να συνεργασθούν. Η εταιρεία Χ αναλαμβάνει πλέον και κρατικές προμήθειες. Η Ευγενία Ν κάνει στενή παρέα με την σύζυγο του Σταύρου Θ και γίνονται φίλες. Η σύζυγος του Σταύρου Θ, η Μιρέλα, θαύμαζε το πρότυπο της Diana και είχε την φιλοδοξία να ηγηθεί ενός Ιδρύματος που διεύθυναν κάτι μεσήλικες Κυρίες. Η Μιρέλα στα 30 της γίνεται ταμίας του ιδρύματος «Κάνε το καλό..» Τα δύο ζευγάρια φίλων περνούν υπέροχα και οι κοινωνικές τους συναναστροφές, όπως και οι επιχειρήσεις τους, συνεχώς μεγαλώνουν.
-Δεκαετία του ’90. Τα ΜΜΕ εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή της παρέας. Η Ευγενία Ν και ο Παύλος, σαραντάρηδες πια φωτογραφίζονται ως οι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες μιας νέας δυναμικής εποχής. Το lifestyle περιοδικό -που σήμερα έχει κλείσει- έχει αφιέρωμα ‘Μια ημέρα του Παύλου και της Ευγενίας». Φωτογραφίες που δείχνουν τον Παύλο ντυμένο άψογα -από γνωστό Κατάστημα ρούχων που σήμερα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα– και την Ευγενία Ν σε διάφορες δραστηριότητες τους. Το πρωτοποριακό για την εποχή περιοδικό lifestyle δεν παραλείπει να αναφέρει ότι ο Παύλος διώχθηκε και από την Χούντα, ότι έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει, ότι ήτανε ασυμβίβαστος με την Εξουσία και πάνω από όλα ροκ τύπος. Όπως ρόκ τύπος ήταν και ο εκδότης του lifestyle περιοδικού. Η φιλία της Ευγενίας Ν με την Μιρέλα έχει δυναμώσει και η Ευγενία Ν προτείνεται για μέλος του φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Κάνε το καλό» .Το Ίδρυμα αλλάζει εικόνα. Οι μεσήλικες κυρίες παραδίδουν διακριτικά την σκυτάλη σε νέες γυναίκες. Είναι πια οι γυναίκες που μπορούν ταυτόχρονα να είναι οι καλές μητέρες, οι πιστές σύζυγοι, οι δραστήριες businesswomen, να είναι νέες, κομψές και όμορφες, πάντα χαμογελαστές, άριστες νοικοκυρές και -πάνω από όλα- να έχουν διάθεση για προσφορά. Ένα άλλο lifestyle περιοδικό –που είχε μόνιμες διαφημίσεις της Εταιρείας Χ του Σταύρου – σε μια φωτογραφία των κυριών του Ιδρύματος από την εκδήλωση με θέμα «Νέες γυναίκες στα βήματα της κοινωνικής προσφοράς των μητέρων τους» είχε για την Αθανασία Ν, την μητέρα της Ευγενίας Ν, αυτή που είχε εμπλακεί στην υπόθεση παράνομης υιοθεσίας, και ένα χαριτωμένο σχόλιο: «Μία φίλη ήρθε απόψε από τα παλιά και δίνει συμβουλές για το έργο της φιλανθρωπίας σε νέες μητέρες». Η Ευγενία Ν έχει αποκτήσει δημοσιότητα και προβολή της κάθε της δραστηριότητας. Είναι πλέον η φιλάνθρωπος Κυρία Ευγενία Ν.
-Μέσα της δεκαετίας του 2000. Η επιχείρηση της φιλάνθρωπης Κυρίας Ευγενίας Ν, το κατάστημα λευκών συσκευών-με την επέλαση των ξένων εταιρειών – έχει κλείσει οριστικά. Οι εργαζόμενοι είχαν κρεμάσει πανό στην είσοδο του Καταστήματος που έγραφε «Θέλουμε αυτά που μας χρωστάτε». Στο Δικαστήριο είχε προσαχθεί σαν υπεύθυνος της επιχείρησης ένας άγνωστος ηλικιωμένος που οι εργαζόμενοι αγνοούσαν οτι ήταν ο νόμιμος εκπρόσωπος. Ξεκίνησε δικαστικός αγώνας. Η Εταιρεία Χ, του Σταύρου Θ, θα έπαιρνε τις τελευταίες κρατικές προμήθειες γιατί το δημοκρατικό κόμμα που είχε φέρει την αλλαγή είχε καταψηφιστεί. Η τεχνική εταιρεία του Παύλου, χάρη στον οικοδομικό οργασμό της εποχής, εξακολουθούσε να αναλαμβάνει αρκετά Ιδιωτικά έργα από τον κύκλο των γνωριμιών του Ιδρύματος. Παρά τα πρώτα αυτά σύννεφα, η φιλανθρωπική δράση της Ευγενίας Ν, με την παρότρυνση του Παύλου, εντείνεται. Η Ευγενία Ν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση στο Ίδρυμα «Κάνε το καλό» μας πρότυπης θεραπευτικής μονάδας.
-Τέλη δεκαετίας του 2000. Στην Ελλάδα της κρίσης, η εταιρεία Χ που είχε σταματήσει από το 2004 να παίρνει κρατικές προμήθειες αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η Μιρέλα, σύζυγος του Σταύρου Θ, διακόπτει την φιλανθρωπική της δράση και την σχέση της με την Ευγενία Ν. Η τεχνική εταιρεία του Παύλου –λόγω διακοπής της τραπεζικής χρηματοδότησης- αφήνει στα μπετά 3 μεγάλα έργα που είχε ξεκινήσει το 2008. Ο Παύλος δεν είχε εκτιμήσει σωστά την νέα πραγματικότητα. Έχει ανάγκη άμεσα από μια νέα δουλειά Η Ευγενία Ν, -που πάντα ζούσε στον κόσμο της- αγνοεί ότι η περιουσία του πατέρα της Θεόδωρου Ν, παλιού δωσίλογου της Κατοχής, αυτή που διαχειρίσθηκε ο Παύλος, έχει εξανεμισθεί σε μπετά προσημειωμένα σε Τράπεζες και συνεχίζει την φιλανθρωπική της δραστηριότητα. Ο Παύλος την συμβουλεύει πώς να χειρισθούν την νέα κατάσταση μαζί. Αναλαμβάνει αυτός τεχνικός σύμβουλος του Ιδρύματος. Το έργο της νέας πρότυπης ψυχαγωγικής μονάδας του Ιδρύματος ανατίθεται σε νεοσύστατη Εταιρεία με βασικό μέτοχο μια Κυπριακή εταιρεία .
Σήμερα ο Παύλος απασχολείται αμισθί σαν τεχνικός σύμβουλος στις δραστηριότητες του Ιδρύματος και εξακολουθεί να ζει με την Ευγενία Ν τον ίδιο τρόπο ζωής με αυτόν που ζούσαν στο παρελθόν τους -τότε που είχαν τις επιχειρήσεις τους- και, κυρίως, να μένουν στο σπίτι τους στα Βόρεια Προάστια. Οι τράπεζες αδυνατούν να το εκπλειστηριάσουν-για να καλύψουν τα χρέη του Παύλου- επειδή υπάρχει μια μακροχρόνια μίσθωση στην Κυπριακή εταιρεία, βασικό μέτοχο της τεχνικής εταιρείας που ανέλαβε το έργο του Ιδρύματος. Η Κυπριακή εταιρεία είναι αγνώστων συμφερόντων. Ο δικαστικός αγώνας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της φιλάνθρωπης Κυρίας Ευγενίας Ν δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει . Η φιλάνθρωπη Κυρία Ευγενία Ν προώθησε πρόσφατα μια νέα πρωτοβουλία του ιδρύματος για οργανωμένη σίτιση αστέγων της οικονομικής κρίσης.
Τα ονόματα είναι φανταστικά και ο Παύλος δεν κατάγεται από τα Τρίκαλα αλλά από άλλη επαρχιακή πόλη. Η Ευγενία και ο Παύλος ( με διαφορετικά ονόματα ) ζουν στην διπλανή πόρτα της πραγματικότητας μας.
Γ.Κ.


(Αγαπητέ φίλε, τους ξέρω όλους αυτούς. Και είναι ατελείωτοι. Με αφορμή το κείμενό σας, θυμήθηκα γνωστή πατσαβούρα δημοσιογράφο -που αλλάζει τα επώνυμα σαν τους άνδρες- να παρουσιάζει στην τηλεοπτική της εκπομπή διάσημο μαφιόζο επιχειρηματία, ως υπόδειγμα οικογενειάρχη. Η εκπομπή-αφιέρωμα είχε μεταδοθεί σε ιδιωτικό κανάλι τη δεκαετία του ’90. Σήμερα ο επιχειρηματίας βρίσκεται στη φυλακή. Επίσης, θυμήθηκα τον σύζυγο της Φρειδερίκης, τον βασιλιά Παύλο, ο οποίος σε περιοδεία του στην ελληνική επαρχία είδε τα ξυπόλητα παιδιά, γέλασε και τα έδειξε στην συντροφιά του λέγοντας «Κοιτάξτε, είναι ξυπόλητα». Το θεώρησε εκκεντρικό εκ μέρους των παιδιών. Δεν του περνούσε καν από το μυαλό πως τα παιδιά δεν φορούσαν παπούτσια επειδή οι γονείς τους ήταν θεόφτωχοι. Να είστε καλά.)


πιτσιρίκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: