Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι και αγώνας όλων των νησιωτών

Μήνυμα συμπαράταξης και αλληλεγγύης στην απεργία των ναυτεργατών
(Κοινή ανακοίνωση Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής Νάξου και Γραμματείας Νάξου του ΠΑΜΕ)
Με αφορμή την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών η κυβέρνηση, οι εφοπλιστές, το κεφάλαιο συνολικά με τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, έχει εξαπολύσει επίθεση προπαγάνδας με στόχο να στρέψει τους εργαζόμενους που πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης τους...
φτωχούς επαγγελματίες, αγρότες, ενάντια στους ναυτεργάτες και τον αγώνα τους.
Προπαγάνδα  που προσπαθεί να κρύψει ότι αυτή η πολιτική είναι που αύξησε τα εισιτήρια πάνω από 300%, μέσα σε μια δεκαετία, καθιστώντας απαγορευτικό για τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νεολαία, να μεταφερθούν στους τόπους καταγωγής τους, στα νησιά κάνει απαγορευτικές τις διακοπές τους, ενώ παράλληλα δίνει προκλητικές φοροαπαλλαγές και κρατικές χρηματοδοτήσεις - εγγυήσεις στους εφοπλιστές για τη κατασκευή νεότευκτων -σε ασιατικά ναυπηγεία- πλοίων.
Η   αντιλαϊκή  πολιτική   της κυβέρνησης  ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ,   της ΕΕ  και των  μονοπωλίων, με το 3ο Μνημόνιο  19 περίπου δις. ευρώ  και τον Προϋπολογισμό λαιμητόμο   για το 2013, παίρνει το χαρακτήρα γενικευμένου πολέμου ενάντια στην εργατική  τάξη,  τη  φτωχή   αγροτιά , και τους  μικρούς αυτοαπασχολούμενους της χώρας. Ξεπουλάνε τη χώρα και τις υποδομές της, εξαθλιώνοντας τον εργαζόμενο λαό για να υπηρετήσουν το κεφάλαιο και τα κέρδη του, υπονομεύουν την αμυντική ικανότητα της χώρας και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι επικίνδυνοι!!!
Η κατάργηση του «CABOTAGE»  με τον αντιλαϊκό κανονισμό της ΕΕ  - απελευθέρωση της ακτοπλοΐας -  όξυνε τον ανταγωνισμό, ενίσχυσε την εφοπλιστική επιθετικότητα και χειροτέρευσε τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών και την κατάσταση των ναυτεργατών.
Πολλά νησιά  αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα, τόσο από την μη δρομολόγηση όσο  και από τη μείωση των, ήδη μικρής συχνότητας,  δρομολογίων των  πλοίων,. ενώ οι εφοπλιστές, που δραστηριοποιούνται στην Ακτοπλοΐα,  καρπώνονται μεγάλα ποσά από τις   κρατικές επιδοτήσεις
Η αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων των  εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων (εξασφάλιση μόνιμης σταθερής εργασίας με  αξιοπρεπή μισθό και σύνταξη, δωρεάν υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, στήριξη της αγροτιάς, η ανάπτυξη του τουρισμού, επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος,  αντιμετώπιση των προβλημάτων ενεργειακής επάρκειας, υδροδότησης, των αναγκαίων υποδομών) απαιτούν ριζικές αλλαγές.. Απαιτούν ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των μονοπωλίων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορούν να  αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι και οι πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες  για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Στηρίζουμε  τον αγώνα των ναυτεργατών  και καλούμε   τους  εργαζόμενους  και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τα σωματεία εργαζομένων και τους φορείς  να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα  για τη διεκδίκηση  του παρακάτω ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
  • Ενιαίος, δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των νησιών  και γενικότερα του λαού μας και όχι το κέρδος των εφοπλιστών.
  • Πλοία σύγχρονα και ασφαλή, διεύρυνση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, που θα υπηρετεί πρώτα και κύρια τις κοινωνικές ανάγκες, για θαλάσσιες μεταφορές, με διασφάλιση της δουλειάς των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα (ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση)  και βελτίωση κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Όχι στην άρση του Καμποτάζ.
  • Απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση (ακτοπλοϊκή και αεροπορική) των νησιών μας μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Ουσιαστική μείωση των ναύλων μεταφοράς επιβατών οχημάτων εμπορευμάτων, χωρίς η μείωση να αντισταθμιστεί με επιδοτήσεις, ή με άλλους τρόπους, στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κατάργηση των φόρων στα αεροδρόμια και λιμάνια.
  • Δωρεάν εισιτήρια για τους άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, φαντάροι, ΑΜΕΑ).
  • Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων ορισμένων νησιών με ευθύνη του κράτους που σήμερα είναι  σε απαράδεκτη κατάσταση.
  • Καμία παραχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων, μαρίνων, νησιών, βραχονησίδων σε ιδιώτες.
  • Κατάργηση των νόμων για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης. Άμεση, έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες των ΑΕΝ, επαναφορά της σίτισης, της κάρτας μειωμένου εισιτηρίου (πάσο) των σπουδαστών και εξασφάλιση της ναυτολόγησης για τα εκπαιδευτικά ταξίδια. Βελτίωση των όρων εκπαίδευσης των ναυτικών ΕΠΑΛ, κάλυψη όλων των υλικοτεχνικών υποδομών.
  • Πάλη για ένα ενιαίο δημόσιο φορέα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ο οποίος θα στηρίζει και θα συνεργάζεται με τους αντίστοιχους φορείς στις μεταφορές, στην ενέργεια, στην μεταποίηση. Για να εξασφαλιστεί η πλήρης σταθερή εργασία, η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία των εργαζομένων, η κάλυψη των αυξανόμενων λαϊκών αναγκών, με κεντρικά σχεδιασμένη χρησιμοποίηση και ανάπτυξη των σημερινών υποδομών των ναυπηγείων.

30/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: