Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, για την Αύξηση της Ποσότητας Σμύριδας Νάξου σε 8.100 τόνους για το έτος 2014

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την επιστολή του Συνδέσμου Σμυριδορυκτών ΟΡΜΟΥ ΛΥΩΝΑ Νάξου, με την οποία διαμαρτύρονται για τη δραματικά μειωμένη ποσότητας σμύριδας που παρέλαβε το δημόσιο για το έτος 2013 και η οποία παρέμεινε στους 4.250 τόνους. Επίσης, αιτούνται την αύξηση της ποσότητας εξόρυξης στους 8.100 τόνους κατ’ ελάχιστο, την εγγραφή στους σμυριδικούς καταλόγους των νέων που έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις και βρίσκονται αρχειοθετημένες στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τηνουσιαστική αξιοποίηση του μεταλλεύματος.
Επισυνάπτεται η Επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.


Αθήνα, 30.12.2013

Ο καταθέτων Βουλευτής
Νικόλαος Συρμαλένιος


ΘΕΜΑ: Αύξηση της Ποσότητας Σμύριδας σε 8.100 τόνους για το έτος 2014.


Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε – και παρά τις υποσχέσεις τόσο εσάς προσωπικά όσο και των Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Παναγιώτη Ρήγα- η ποσότητα σμύριδας που παρέλαβε το δημόσιο για το έτος 2013 παρέμεινε στους 4.250 τόνους. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στους σμυριδεργάτες ως αποτέλεσμα της δραματικά μειωμένης ποσότητας σας έχουν διατυπωθεί τόσο εγγράφως όσο και κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Προβλήματα που όλοι ευχόμαστε να μην οξυνθούν περισσότερο.

Εν όψει της νέας χρονιάς που έρχεται παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για :

- Την αύξηση της ποσότητας που θα εξορύξουμε και θα παραλάβει το Δημόσιο στους 8.100 τόνους κατ’ ελάχιστο, έτσι ώστε να ασφαλιστούν όλοι οι σμυριδεργάτες, που αποτελούν μία από τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες του νησιού μας.

- Την εγγραφή στους σμυριδικούς καταλόγους των νέων που έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις και βρίσκονται αρχειοθετημένες στις αρμόδιες υπηρεσίες σας. Χωρίς νέους εργάτες, η εγκατάλειψη του σπάνιου αυτού μεταλλεύματος και του τόπου μας είναι προδιαγεγραμμένη. Το άνοιγμα του καταλόγου με αναλογία τουλάχιστον έναν προς έναν (συνταξιοδοτούμενο από το έτος 2009 / νέο σμυριδεργάτη) θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας στο νησί μας όσο και της πιο αποδοτικής εκμετάλλευσης της σμύριδας.

- Την ουσιαστική αξιοποίηση του μεταλλεύματος, με τη συμβολή του κράτους στη βάση μιας ολοκληρωμένης μελέτης, προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας και των μεταλλωρύχων της Ορεινής Νάξου.


Για το Σωματείο


   Ο Γ. Γραμματέας
                                                                                                                  Ο Πρόεδρος

Αποστόλης Κουφόπουλος
                                                                                                                 Μιχάλης Πάσουλας


Δεν υπάρχουν σχόλια: