Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Διά χειρός Τζιμάκου

«Magic Baf - Ο τυφώνας Τζέφρυ». Έτσι τιτλοφορείται το πόνημα του Τζίμη Πανούση με πρωταγωνιστή (και εξώφυλλο) τον «παγκόσμιο στοχαστή» ΓΑΠ.
Το βιβλίο του ισοπεδωτικού ιδρυτή των «Μουσικών Ταξιαρχιών» αποτελείται από κείμενα που διάβαζε κατά καιρούς στην εκπομπή του. Αν επαληθεύτηκε ή όχι θα το διαπιστώστε μόνοι σας. Για να βοηθηθείτε στην κρίση σας παρατίθεται απόσπασμα που εκφωνήθηκε στην εκπομπή «Δούρειος Ήχος» στις 21 Ιουνίου 2010, λίγες εβδομάδες έπειτα από την υπαγωγή μας στην αγκαλιά της τρόικας. Εκεί...
ο Πανούσης -βάζοντας τα γυαλιά στους... ψύχραιμους αναλυτές της συμφοράς- προβλέπει ακόμα και την κατρακύλα του βασικού μισθού!
«Εδώ στο Σουργελιστάν, θα απολύσουν όσους παίρνουν πάνω από χίλια ευρώ και είναι πάνω από πενήντα ετών και θα προσλάβουν μαθητευόμενους νέους με τετρακόσια ενενήντα ευρώ. Η γενιά του Πολυτεχνείου θα μείνει στον δρόμο -και καλά να πάθει, διότι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια μας. Ετοιμάσου να δεις, Αράπη μου, μια νέα Ελλάδα με χιλιάδες άστεγους και γραφικές παραγκουπόλεις στις όχθες της Αφρικής οδού. Αναφέρομαι στις παράπλευρες απώλειες του εκσυγχρονισμού».
Οι παράπλευρες απώλειες, που ανέφερε ο συγγραφέας ήταν μερικά εκατομμύρια άτυχων ιθαγενών και ο μισθός των νέων, που ανέφερε, πολύ κοντά στη σημερινή πραγματικότητα.

Μουλιάπας

Και ο καλλιτέχνης συνεχίζει ως ακολούθως: «Μην έχεις καμία αμφιβολία πλέον, ότι τα παιδιά από το Χάρβαρντ, με τον αμερικανοπατρινό φλώρο επικεφαλής, γνωρίζουν επακριβώς τι κάνουν, έχουν απόλυτη επίγνωση των τραγικών επιπτώσεων των αποφάσεών του, και ότι -χωρίς να μασάμε τα λόγια μας- είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, σε μια παράδοση δωσιλογισμού, στην οποία διέπρεψαν τα πολιτικά τζάκια και οι οικογένειες από τις οποίες προέρχονται.
Είναι ποτέ δυναμόν να μη γνωρίζει, όσο μουλιάπας και 'να ναι αυτός που αποφασίζει να μειώσει στο μισό συντάξεις και μισθούς, αυτός που περικόπτει ακόμα κι αυτόν τον μισθό πείνας των εφτακοσίων ευρώ, ότι η αγορά θα διαλυθεί; Εκατομμύρια επαγγελματίες θα μείνουν στο δρόμο, γιατί αυτό το κατοστάρικο που κόβεις από τον νεαρό, ήτανε αυτό που χαλούσε σε καφέ, σε μπαρ, σε συναυλίες. Τώρα, ποιος θα τα συντηρήσει όλα αυτά; Μη χαλνάμε όμως το σάλιο μας, θα μας χρειαστεί όταν θα τους φτύνουμε στα μούτρα. Όπου έχει πάει το ΔΝΤ, έχει ακολουθήσει τραγική οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Έχεις ικανό εσύ τον Γιωργάκη, να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα;»



Δεν υπάρχουν σχόλια: