Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΟΝΙΔΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στις 28/03/2014 έως την 01/04/2014 και είναι πενταήμερη.
Η τιμή είναι 300 ευρώ το άτομο σε δίκλινο.
Στο πρόγραμμα της εκδρομής περικλείονται όλα τα παλιά μοναστήρια και οι εκκλησιές της Πελοποννήσου.
Περιλαμβάνει μεταφορά από και προς το λιμάνι του Πειραιά, εισιτήρια πλοίου, 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό στην Τρίπολη, γεύματα και όλες τις εκδρομές με πούλμαν και ξεναγό.
Δηλώσεις Συμμετοχής έως: 14/03/2014.


Ευχαριστώ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου
Σπύρος Μανωλάς




ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ένα ταξίδι στην ιστορία


1η Ημέρα: ΑΘΗΝΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ – ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗ – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΨΙΑ

Άφιξη στον Πειραιά, επιβίβαση σε λεωφορείο και αναχώρηση για τον Νομό Κορινθίας. Αφού θαυμάσουμε για λίγο την διώρυγα του ισθμού της Κορίνθου συνεχίζουμε για την Αρκαδία και συγκεκριμένα την Αρχαία Μαντινεία. Η άλλοτε λαμπρή πόλη αποτέλεσε μεγάλο ανταγωνιστή της Αρχαίας Σπάρτης και αντίβαρο προς τον Σπαρτιατικό επεκτατισμό. Στο Μαντινειακό Πεδίο θα μας εντυπωσιάσει εν πρώτης ο Ναός της Αγίας Φωτεινής ο οποίος είναι κράμα διάφορων ρυθμών, από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική μέχρι την βυζαντινή αρχιτεκτονική, όπως και τον αγιογραφικό της διάκοσμο που παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα. Αφού ολοκληρώσουμε την περιήγηση στο χώρο του Μαντινειακού Πεδίου, θα κατευθυνθούμε βορειότερα προς το χωριό Κάψια. Εκεί θα επισκεφτούμε το παραδοσιακό οινοποιείο για να γνωρίσουμε τους τοπικούς οίνους της περιοχής. Το βασικότερο προϊόν κρασιού είναι το φιλέρι ή μοσχοφίλερο, ένας έντονα αρωματικός οίνος με ξεχωριστή αίσθηση φρεσκάδας που οφείλεται στην υψηλή φυσική οξύτητα των σταφυλιών.

Μετά την επίσκεψή μας στο οινοποιείο επιστρέφουμε στην Τρίπολη. Άφιξη και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο ARCADIA στο κέντρο της Τρίπολης. Το βραδάκι, περίπατος γνωριμίας στο ιστορικό κέντρο, και στις πρόσφατα αναπλασμένες κεντρικές πλατείες Άρεως, όπου θα δούμε το άγαλμα του Κολοκοτρώνη απέναντι από το δικαστικό μέγαρο, Πετρινού με το Μαλλιαροπούλειο θέατρο και Αγίου Βασιλείου με τον επιβλητικό ναό το τέμπλο του οποίου είναι έργο του Τσίλερ. Το βράδυ δείπνο.



2η μέρα: ΤΡΙΠΟΛΗ – ΛΕΒΙΔΙ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ)- ΣΠΗΛΑΙΑ ΛΙΜΝΩΝ –ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ


Πρωινό και αναχώρηση για το Λεβίδι. Χτισμένο στους πρόποδες του Μαινάλου και σε ύψος 850 μέτρα είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αρκαδίας. Προς τη βόρεια και δυτική πλευρά του χωριού βλέπουμε τα ελατοδάση του Μαινάλου ενώ προς την ανατολική και νότια πλευρά, βλέπουμε να απλώνεται ο Μαντινειακός κάμπος,ενώ στο βάθος φαίνονται τα Ζήρεια όρη. Στο Λεβίδι υπάρχει το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας, ένα μικρό γραφικό μουσείο που με τα εκθέματά του μας ιστορεί μια ιδιαίτερη πτυχή της Αρκαδικής ιστορίας και του Αρκαδικού ιδεώδους. Πάνω από 500 σχέδια και χαρακτικά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και πάνω από 1000 σπάνιοι τίτλοι εκτίθενται σε έναν χώρο 600 τετραγωνικών.

Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε βορειότερα προς το χωριό Καστριά, στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη και αφού περάσουμε δίπλα από το περίφημο χωριό Δάρα (το τελευταίο χωριό της Αρκαδίας στα σύνορα με την Αχαϊα και την Κορινθία) και στο χωριό Κλειτορία ή Μαζέικα! Η διαδρομή θα είναι απολαυστική μέσα από κατάφυτα τοπία και πολλά κεφαλόβρυσα, ρυάκια και χειμάρους.

Φτάνουμε στα Σπήλαια των Λιμνών και απολαμβάνουμε μια ανεπανάληπτη ξενάγηση στο σπήλαιο με τις 13 αλλεπάλληλες λίμνες του! Συνεχίζουμε με περιήγηση στον περιβάλλοντα χώρο και στο μουσείο του σπηλαίου, το οποίο βρίθει γεωλογικών εκθεμάτων. Μετά την βόλτα μας στα σπήλαια, σειρά έχει το γραφικό και ιστορικό χωριό, τα Καλάβρυτα! Στα Καλάβρυτα θα κάνουμε βόλτα στο χωριό και δεν θα παραλείψουμε να επισκεφτούμε το μνημείο του Ολοκαφτώματος, το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, καθώς επίσης και τον περίφημο σιδηροδρομικό σταθμό. Μετά την περιήγησή μας στα Καλάβρυτα επισκεπτόμαστε τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, η οποία είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο, και χτισμένη στο στόμιο ενός σπηλαίου πάνω από το εντυπωσιακό φαράγγι του Βοραϊκού!

Έπειτα αναχωρούμε για την ιστορική μονή Μεγίστης Λαύρας, η οποία αποτέλεσε το κέντρο της επανάστασης κατά το 1821. Στη Μονή μπορούμε να δούμε αναρίθμητα κειμήλία όπως το Λάβαρο της Ορκωμοσίας των αγωνιστών του ΄21, χρυσοκέντητα άμφια, ξυλόγλυπτοι σταυροί κ.α.
Στην επιστροφή μπορούμε να κάνουμε μια στάση στο μοναδικό Πλανητέρο, και να θαυμάσουμε τον καταπληκτικό βιότοπο, με τα πανύψηλα πλατάνια και τα δεκάδες ρυάκια που δημιουργούν μια απίστευτη αίσθηση ευδαιμονίας!
Μετά την περιήγησή μας στο Πλανητέρο, επιστρέφουμε στην Τρίπολη. Βράδυ ελεύθερο.

3η μέρα: ΣΠΑΡΤΗ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ- ΜΥΣΤΡΑΣ

Πρωινό και αναχώρηση για την Λακωνική γη. Πρώτη στάση μας στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, ένα μουσείο που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την παρουσία της ελιάς στην Ελλάδα και την συμβολή της στην οικονομία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον 20ό αιώνα, τον ρόλος της στη διατροφή, τη φροντίδα του σώματος (καλλωπισμός, φαρμακευτικές χρήσεις), τον φωτισμό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμβολική διάσταση που προσλαμβάνει στη θρησκεία, τη μυθολογία, τα ήθη τα έθιμα και την τέχνη. Συνεχίζουμε για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης όπου βρίσκονται χιλιάδες εκθέματα από την περιοχή της αρχαίας Λακεδαίμονος, τα οποία χρονολογούνται από την Λίθινη έως την Ρωμαϊκή Εποχή. Επίσης θα θαυμάσουμε τις αναθηματικές στήλες αφιερωμένες στην Αρτέμιδα Ορθία και τον κορμό από ανδρικό σώμα που αποδίδεται στον Λεωνίδα. Τέλος καταλήγουμε στην νεκρή πολιτεία του Μυστρά , ένδοξη καστροπολιτεία που υπήρξε πρωτεύουσα του βυζαντινού δεσποτάτου του Μορέως. Ο Μυστράς είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα βυζαντινής πόλης του 14ου και 15ου αιώνα. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον ναό του Άγιου Δημήτριου (Μητρόπολη) που κτίσθηκε το 1310. Σε αυτόν στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, στο προαύλιό του οποίου βρίσκεται και το Μητροπολιτικό μέγαρο, όπου σήμερα στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο του Μυστρά. Θα περπατήσουμε στα λιθόκτιστα δρομάκια από την φράγκικη Ακρόπολη έως την πύλη του κάστρου. Θα γευματίσουμε σε τοπικό εστιατόριο με θέα την Σπάρτη. Επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για Τρίπολη. Διανυκτέρευση.


4η μέρα: ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Πρωινό και αναχώρηση μέσα από το κατάφυτο τοπίο της βορειοδυτικής Γορτυνίας για την Αρχαία Ολυμπία. Στη διαδρομή θα περάσουμε πλάι στους ποταμό Λάδωνα, Ερύμανθο και Αλφειό. Άφιξη και περιήγηση στον Αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκονται ερείπια από ναούς της κλασσικής και ρωμαϊκής εποχής. Θα δούμε μεταξύ άλλων μέρος από το Ιερό του Διός, από τον Ναό της Ήρας, από το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο το αρχαίο Στάδιο. Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το Νέο Μουσείο με πλήθος ευρημάτων από τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας όπως το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη, του Απόλλωνα, της Νίκης του Παιωνίου και άλλα. Ολοκληρώνουμε την ξενάγηση μας με επίσκεψη στο παλιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στο οποίο εκτίθενται ευρήματα τη δεύτερη χιλιετία ως τον 5ο αιώνα πΧ.. Μετά την περιήγησή μας στην Ολυμπία και αφού γευματίσουμε, θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο και αναχωρούμε για Τρίπολη,μέσω της πανέμορφης διαδρομής Πύργος - Ζαχάρω - Καλό Νερό (παραλιακή διαδρομή με θέα το Ιόνιο) και έπειτα περνώντας από τα χωριά του Μεσσηνιακού κάμπου.

Άφιξη στο ξενοδοχείο. Απόγευμα ελεύθερο. Δείπνο /Διανυκτέρευση.


5η ημέρα : ΜΥΚΗΝΕΣ – ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ – ΑΘΗΝΑ

Πρωινό και αναχώρηση για τις θρυλικές Μυκήνες, το βασίλειο του Ευρυσθέα που υπαγόρευε τους άθλους στον Ηρακλή. Εκεί θα περάσουμε την Πύλη των Λεόντων και θα περιηγηθούμε μέσα στα Κυκλώπεια Τείχη της θρυλικής πόλης του Αγαμέμνονα. Θα θαυμάσουμε με δέος τους τεράστιους θολωτούς τάφους του Ατρέως και λοιπών ευγενών της εποχής. Θα επισκεφτούμε το μουσείο όπου έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε 2.500 εκθέματα που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού δηλαδή πριν το 3.000 π.Χ. έως τα ελληνιστικά χρόνια. Στη συνέχεια αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Εκεί βρίσκεται το καλύτερα διατηρημένο θέατρο της αρχαιότητας, χωρητικότητας 13.000 θεατών και με εκπληκτική ηχητική. Θα δούμε επίσης το Θόλο, το Στάδιο και τους Ναούς του Ασκληπιού και της Αρτέμιδος. Στάση για φαγητό. Αναχώρηση για το Ναύπλιο, όπου θα κάνουμε μια περιήγηση στην παραλία και στην παλιά πόλη. Το Ναύπλιο ως πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας είναι γεμάτο νεοκλασικά κτίρια και μουσεία. Επίσης μπορούμε να επισκεφτούμε το θρυλικό κάστρο Παλαμήδι το οποίο χτίστηκε το 1687 από τους Ενετούς και έχει υπέροχη θέα στον Αργολικό κόλπο. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για Αθήνα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: