Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Στα Παρασκήνια του Καρναβαλιού Νάξου

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα στη Χώρα της Νάξου, σε μια αποθήκη, λίγα μόλις βήματα από τον ναό του Αγίου Νικοδήμου, μια ομάδα εθελοντών δουλεύουν ασταμάτητα φτιάχνοντας τα άρματα που θα δεσπόζουν στο αποκριάτικο καρναβάλι της Νάξου την ερχόμενη Κυριακή, 2 Μαρτίου.
Ένα ηλιόλουστο απόγευμα στη Χώρα της Νάξου, σε μια αποθήκη, λίγα μόλις βήματα από τον ναό του Αγίου Νικοδήμου, μια ομάδα εθελοντών δουλεύουν ασταμάτητα φτιάχνοντας τα άρματα που...
θα δεσπόζουν στο αποκριάτικο καρναβάλι της Νάξου.
Με νησιώτικους ρυθμούς να παίζουν στο ραδιόφωνο, άφθονο ντόπιο κρασί και κρεατάκι ναξιώτικο να ψήνεται στη μικρή σούβλα δίπλα, η αποθήκη έχει μετατραπεί σε εργαστήρι-καρνάγιο με κέφι. Εκεί ο Γιάννης, Στέλιος, Κώστας και η Σοφία είναι στην τελική ευθεία της φετινής τους αποστολής. Ο καθένας στο πόστο του, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα δεκάμετρα μασκότ και άρματα, τα οποία, και πάλι φέτος θα διασκεδάσουν το κοινό σατιρίζοντας την καθημερινότητα. «Το Καρναβάλι μας πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά και κάθε χρόνο επεκτείνεται» μας εξηγεί ο Κώστας, ο όποιος ασχολείται με το Καρναβάλι από τότε που ξεκίνησε στο νησί το 1986. Ο Κώστας φτιάχνει τα δυο τεράστια σανδάλια του Θεού Διόνυσου, το διαχρονικό Βασιλιά Καρνάβαλο, αφού σύμφωνα με την μυθολογία, είναι γέννημα θρέμμα Ναξιώτης. «Οι λεπτομέρειες μετράνε» λέει ο Κώστας βάφοντας τις σόλες ενός σανδαλιού με ένα λεπτό σαν στυλό πινέλο.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, ο Στέλιος και η Σοφία κολλάνε μαύρο ύφασμα σε καλάμια που μάζεψαν από γειτονικό χωράφι. Είναι τα μαύρα πανιά που θα τοποθετηθούν στα καράβι του στόλου του Οδυσσέα σε σχετικό δρώμενο.
«Το καρναβάλι της Κυριακής είναι μόνο ένα κομμάτι των εκδηλώσεων που έχουμε οργανώσει», λέει ο Γιάννης. "Η έναρξη του τριήμερου Καρναβαλιού ξεκινάει από την Παρασκευή."
Ο Γιάννης έχει αναλάβει την ανακαινίση και μετατροπή ενός εγκαταλελειμμένου ξύλινου καραβιού σε εντυπωσιακή τριήρη.
«Το βρήκαμε σε ένα χωράφι» λέει ο Γιάννης, "αλλά με το μεράκι των εθελοντών το φέρνουμε και πάλι στο νέο κύμα του Καρναβαλιού.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: