Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Κάποιες φορές, ένα απλό «όχι» μπορεί να αλλάξει τη διαδρομή ενός ανθρώπου...

Ο Ισπανός πυροσβέστης που έγινε ήρωας
Η ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας κι ενός πυροσβέστη που αρνήθηκε να τη βγάλει από το σπίτι της, κάνει το γύρο του κόσμου. Η ιστορία που θα διαβάσετε είναι το τρανό παράδειγμα πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγωνίζονται με κάθε κόστος απέναντι στην αδικία. Ακόμα κι αν κινδυνεύουν να φέρουν «τούμπα» την ίδια τους τη ζωή...


Ευρωπαϊκός νότος - οικονομική κρίση
Στην Ισπανία, ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελούσε κάποτε τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας της χώρας. Οι τράπεζες είχαν στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό προκειμένου να στηρίζουν τις...

κατασκευαστικές εταιρείες, ωστόσο, η οικονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα και στην Ιβηρική χερσόνησο.
Η Bankia, ήταν η τράπεζα που χρηματοδοτούσε πιο πολύ από κάθε άλλη τα στεγαστικά δάνεια. Όταν οι κατασκευαστικές εταιρείες «πάτωσαν», η Bankia εθνικοποιήθηκε προκειμένου να επιβιώσει. Αναπόφευκτα, οι ζημιές της, έγιναν ζημιές του κράτους το οποίο άρχισε να ξεσπιτώνει εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανούς. Πολλοί άνθρωποι αυτοκτόνησαν, άλλοι έχασαν απλώς τα σπίτια τους και έμειναν άστεγοι. Κάποιοι άλλοι όμως, προτίμησαν να αντισταθούν, οργανώνοντας κινήματα κατά των τραπεζών και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το φαινόμενο.
Φυσικά, το Ισπανικό Κράτος στην προσπάθειά του να... τελειώσει γρήγορα τη δουλειά, επιστράτευσε για το θέμα των εξώσεων μέχρι και τα Σώματα Ασφαλείας. Έτσι, όταν δινόταν η εντολή έξωσης και ο κάτοικος του σπιτιού αρνούνταν να φύγει, οι πυροσβέστες είχαν το ρόλο να σπάνε τα λουκέτα που έμπαιναν στις πόρτες και να βοηθούν στην απομάκρυνση των επίπλων και των κατοίκων.
Από το 2012 κι έπειτα, εκατοντάδες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν έξω από σπίτια μεγάλων Ισπανικών πόλεων όπως η Μαδρίτη, η Λα Κορούνια και η Βαρκελώνη.

Η ιστορία της 86χρονης Αουρέλια Ρέι και ο πυροσβέστης που ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Τον Φεβρουάριο του 2012 ήρθε στο φως ένα περιστατικό που συγκλόνισε κυριολεκτικά τους Ισπανούς πολίτες. Την ώρα που πολλοί από αυτούς έχαναν τα σπίτια τους, μια 86χρονη, η Αουρέλια Ρέι παρέλαβε σημείωμα με το οποίο οι τοπικές Αρχές την ενημέρωναν πως το σπίτι στο οποίο διέμενε από το 1979, πρέπει να περάσει στην κυριαρχία του κράτους.
Η είδηση δεν άφησε ασυγκίνητους πολλούς πολίτες οι οποίοι αμέσως μαζεύτηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για αυτή την απόφαση. Η πυροσβεστική είχε εντολή να πάει στο σημείο και να σπάσει το λουκέτο, προκειμένου η ίδια να απομακρυνθεί από το σπίτι της.
Το όχημα βρέθηκε εκεί, ωστόσο όλοι έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν πως επάνω του υπήρχε αυτοκόλλητο που ανέγραφε «σταματήστε τις εξώσεις».
Ο πυροσβέστης Ρομπέρτο Ρίβας διαδήλωσε με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους και έτσι η πυροσβεστική δεν εκτέλεσε ποτέ τις εντολές της! Ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του, αποτρέποντας την έξωση μια ηλικιωμένης η οποία αν και ζούσε με 365 ευρώ το μήνα, κινδύνευε να χάσει την κατοικία της από τους κακούς χειρισμούς του τραπεζικού συστήματος, το οποίο μοίραζε χρήματα χωρίς να έχει υπολογίσει καν το ρίσκο.
Χθες, ο ίδιος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σε δικαστήριο της πόλης. «Δουλειά μου είναι να σώζω τους ανθρώπους, όχι τις τράπεζες», είπε ο ίδιος στην απολογία του. Μιαπρόταση που πρέπει να μείνει χαραγμένη σε όλους μας, αφού πρόκειται για κατάθεση ψυχής από έναν άνθρωπο που έβαλε την ανθρωπιά πάνω από το ενδεχόμενο να χάσει τη δουλειά του.
Τελικά η απόφαση δεν ήταν υπέρ του και κλήθηκε να πληρώσει 600 ευρώ για μη εκτέλεση καθήκοντος. Ποσό, πολύ μικρό μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής του. Μιας ψυχής που πρέπει να εμπνεύσει ολόκληρη την ανθρωπότητα και να διδάξει πως το όπλο των λαών, απέναντι στην αδικία, είναι ένα: Η αλληλεγγύη...


Δεν υπάρχουν σχόλια: