Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

25η Νοεμβρίου παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Μηδενική ανοχή σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών

Από την Κωνσταντίνα Κούνεβα και τις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις γυναίκες θύματα αγοραπωλησίας για σεξουαλική εκμετάλλευση – η τρίτη πιο κερδοφόρα επιχείρηση παγκοσμίως – και τις σύγχρονες σκλάβες για καταναγκαστική εργασία, η βία κατά των γυναικών δεν έχει μόνο το πρόσωπο της δημοσιότητας. H βία που υφίσταται η γυναίκα είναι καθημερινή και πολύμορφη: στο σπίτι, στην εργασία, στο δρόμο, στην τοπική κοινωνία. Χιλιάδες «ανώνυμες» γυναίκες που κακοποιούνται καθημερινά με τόσους άλλους τρόπους –λεκτικά, ψυχολογικά, σεξουαλικά – παραμένουν βουβές και αόρατες στην διπλανή πόρτα.
Στην Ελλάδα των μνημονίων και της πενταετούς ύφεσης, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί δραματικά και η βία κατά των γυναικών αυξάνεται και οξύνεται με τεράστιες ψυχολογικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες...

Παράλληλα, στον κυρίαρχο λόγο έχουν ενσωματωθεί  ακροδεξιά στερεότυπα «ανδροπρέπειας» τα οποία λειτουργούν ενθαρρυντικά κι απενοχοποιούν όσους είναι ήδη επιρρεπείς σε επιθετικές συμπεριφορές. Η μετατροπή του θύματος σε θύτη, πάγιο αποτέλεσμα των άνισα δομημένων πατριαρχικών σχέσεων μέσα στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, εντείνει την αποσιώπηση, την εκμετάλλευση και τον αποκλεισμό.
Αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να την αλλάξουμε.
Η ισότητα των φύλων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των διεκδικήσεων και των αγώνων της ριζοσπαστικής αριστεράς. Με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων καλεί όλες και όλους μαζί να σπάσουμε τη σιωπή και την ανοχή, να κάνουμε ορατή την «αθέατη» καθημερινή ενδοοικογενειακή βία και τη βία λόγω φύλου. Να παλέψουμε για την κατάργηση των σχέσεων εξουσίας, για μια κοινωνία χωρίς φόβο, φτώχεια και βία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με σεβασμό στην πολυμορφία. Να στηρίξουμε όλες τις γυναίκες που τολμούν να την καταγγείλουν, μην επιτρέποντας την ενοχοποίηση και την περιθωριοποίησή τους. Να διεκδικήσουμε τη δημιουργία επαρκών χώρων υποδοχής και υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών. Να αποδομήσουμε τα στερεότυπα και να αλλάξουμε την νοοτροπία που κυριαρχεί στην οικογένεια, την εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε.
Η πρόληψη και η εξάλειψη της βίας δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: