Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ν. Συρμαλένιος: Με πρόχειρες λύσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει τα κενά στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος που η ίδια έχει δημιουργήσει

Πλήρη ομολογία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης ως προς τις πραγματικές ανάγκες και τη στελέχωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αποτελεί η πρόσφατη τροπολογία για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων και Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας Νίκος Συρμαλένιος, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων τα εξής:
« Η Κυβέρνηση, αφού έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκεφαλίσει το Λιμενικό Σώμα με τα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα, τώρα επιδιώκει με πρόχειρες λύσεις και μπαλώματα να καλύψει τα μεγάλα κενά στελέχωσης που η ίδια έχει δημιουργήσει, επιμηκύνοντας την υπηρεσία κατά δύο χρόνια αξιωματικών, υπαξιωματικών και λιμενοφυλάκων που συμπληρώνουν τριακονταπενταετία μέχρι τις 31-12 -ενώ κάτι τέτοιο ήδη έχει ψηφιστεί και θα ισχύσει από 1-1-2015 για την Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα- και δεύτερον, μεταθέτοντας προσωπικό σε δύσκολες, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.
Η πολιτική της Κυβέρνησης ήταν συνεχείς περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις και διάλυση της βάσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο μέχρι το 2010 διέθετε ένα χαρτοφυλάκιο αρκετά υγιές για να καλύψει τις τότε ανάγκες. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν αθρόες αποχωρήσεις αξιωματικών, που έφυγαν στην πιο ώριμη και αποδοτική φάση της καριέρας τους για να διασώσουν ό,τι μπορούν από τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Γνωρίζουμε καλά ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό στις κεντρικές υπηρεσίες του Αρχηγείου είναι τεράστιες. Πολλές υπηρεσίες λειτουργούν με έναν μόνο αξιωματικό, πολλά τμήματα λειτουργούν μόνο με τον εισηγητή. Το ίδιο και οι λιμενικές αρχές, που καλούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να ανταποκριθούν με εικοσιτετράωρες βάρδιες σε σαράντα οκτώ ώρες, με εξουθενωμένα πληρώματα από τις συνεχείς περιπολίες στα πελάγη, που συναντούν το δράμα των προσφύγων από τις πολεμικές συρράξεις των γειτονικών χωρών. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που πολλά πλωτά και χερσαία μέσα βρίσκονται σε ακινησία λόγω των ελάχιστων πόρων για τη λειτουργία τους.
Είναι απορίας άξιο γιατί ο υπουργός δεν υιοθέτησε για τις προσλήψεις του Λιμενικού Σώματος το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως γίνεται με το Στρατό και την Αστυνομία, όπως ο ίδιος είχε δεσμευθεί από το 2013, διατηρώντας μέχρι σήμερα διαβλητές διαδικασίες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσθέσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις περί προσωπικού του Λιμενικού Σώματος στην υφιστάμενη νομοθεσία, μια νομοθεσία που βρίσκεται διάσπαρτη σε πλήθος νόμων και διαταγμάτων, πολλές φορές άσχετης θεματολογίας.
Ειδικά η δεύτερη παράγραφος του άρθρου είναι ένα υπέροχο δείγμα της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού. Τώρα αντιλήφθηκε η κυβέρνηση ότι χρειάζονται κίνητρα για να συγκρατηθεί το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό στις ακριτικές και δύσκολες, από άποψη έντασης θεμάτων και διαρκώς συμβάντων, λιμενικές αρχές; Τώρα αντιλήφθηκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έχουν βιώσει τις συνθήκες της υπηρεσίας στα λιμεναρχεία πρώτης γραμμής θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, είτε να επιστρέψουν στην προηγούμενη υπηρεσία τους, αν αυτό επιθυμούν, ακόμα και αν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις ή να μπορούν να επιλέξουν μια υπηρεσία, στην οποία επιθυμούν να μεταβούν, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις;
Οι ρυθμίσεις αυτές αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τη λογική με την οποία λειτουργούν οι Κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ επί σαράντα χρόνια: Μια αποσπασματική λογική νομοθετικών ρυθμίσεων που μπαλώνουν καταστάσεις χωρίς να εξετάζουν το σύνολο των αναγκών. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στην πλήρη έλλειψη μιας ορθά μελετημένης και με σαφείς στόχους νομοθεσίας για την υπηρεσιακή εξέλιξη του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η νομοθεσία αυτή θα πρέπει άμεσα να αποτελέσει αντικείμενο μιας μελέτης που να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσιακές διατάξεις για την εξέλιξη των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. Βεβαίως, οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να τεθούν σε ένα ενιαίο νομικό κείμενο για τη διευκόλυνση τόσο της διοίκησης, όσο και κάθε στελέχους του Σώματος.

27/11/2014
Συρμαλένιος Νίκος
Βουλευτής Κυκλάδων
Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας

www.syrmalenios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: