Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

1892, Ναξιακά προϊόντα...

Μετάξι: πλην ολίγον , επειδή και ο τόπος σηκώνει πλην δεν φροντίζουν δι αυτό και μολονότι υπάρχουν πολλά δένδρα δια την ζωοτροφήν αυτού και οικίαι τόσον εις την εξοχή , όσον και εις την πόλιν , επειδή και τα αυτά δένδρα δεν είμαι μακρότερα της ημισείας ώρας .
Μαλλί: το οποίον χρησιμεύει δια τας χονδράς τσόχας (τας ονομαζομένας ράσσα) , εκ των οποίων κάμνουν από το μαύρον καπότας , όπου δεν διαπερνώνται από την βροχήν .
Τρίχες των αιγών: από τα οποίας κατασκευάζουν εδώ μόνον σχοινία οι χωρικοί δια τα ζώα των , εις δε τα άλλα μέρη τα μεταχειρίζονται και εις πολλά υφάσματα .
Το λινάρι: δια πανιά και αυτό γίνεται ολιγοστόν ένεκα της αμελείας των...

γεωργών και μολονότι επιτυγχάνει κάλλιστα .
Τα πορτοκάλια, λεμόνια και κίτρα φορτώνουν τον καθεκάστον χρόνον 8 έως 10 πλοία μεγάλα το καθέν έως 1800 και 2000 χιλιάδων , τα οποία τα πηγαίνουν εις Κωνσταντινούπολη , Σμύρνη και άλλα μέρη.
Το έλαιον της Νάξου προμηθεύει τας πλησίον νήσους . Και αν ίσως ήθελον καταγίνει εις το να πολλαπλασιάσωσι τα ελειόδενδρα , το οποίον είναι πολύ εύκολον , διότι σχεδόν εις όλας τα μακρυνάς πεδιάδας και όρη υπάρχουν αγριελαίαι , τα οποίας φυτεύοντας αυτοί εις τους τόπους των μετά μερικά έτη τας εμβολιάζουν και ούτως επιτυγχάνουν κάλλιστα και τότε ήθελεν έχει η νήσος και περισσοτέραν απόλαυσιν , διότι εάν και δεν πωληθή το ίδιον έτος θα φυλαχθεί δύο και τρία μετά , δεν φοβείσαι όπου να χαθεί και να πηγαίνει πάντοτε και εις καλήν τιμήν .
Κριθήν εβγάζει ο τόπος αρκετήν και πηγαίνει εις διάφορα μέρη .
Ζώα υπάρχουν αρκετά και πηγαίνουν εις διαφόρους άλλας νήσους καθώς βόδια , κριάρια , άλογα , ημιόνους .
Τα κρεμύδια της Νάξου τα περισσότερα πηγαίνουν εις την Σμύρνην .



πηγή : περιοδικό ΑΠΟΛΛΩΝ , Απρίλιος 1892

Δεν υπάρχουν σχόλια: