Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Τρεις μέρες έμειναν στην άθλια συγκυβέρνηση κοινωνικής καταστροφής...

Τρεις μέρες έμειναν μέχρι την στιγμή που η άθλια συγκυβέρνηση κοινωνικής καταστροφής ρίξει αυλαία στην παράσταση της τραγωδίας του ελληνικού λαού στην οποία πρωταγωνίστησε.
Όλα όσα διαβάζουμε για καινούργιο διάγγελμα του Σαμαρά και για παρασκηνιακές κινήσεις νεοδημοκρατικών στελεχών ώστε να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών και να εκλεγεί απ’ αυτή την βουλή νέος «τελετάρχης» και να μην γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές δεν έχουν καμιά τύχη. Οσο για τις νέες «προσφορές» που πιθανόν να κάνει ο τύποις πρωθυπουργός σε βουλευτές...προκειμένου να συνδράμουν στις επιλογές του και να παραταθεί η βίος της μνημονικής κυβέρνησης δεν έχουν καμιά τύχη.
«Δεν ζωντανεύουν οι νεκροί όσο κι αν κλαίς δεν ωφελεί», που τραγουδάει η Χαρούλα Λαμπράκη.
Κι ο λόγος είναι απλός.
Αντε και να υποθέσουμε ότι θα βρεθεί «τρόπος» ώστε κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Πολύδωρας, ο Καρπερνάρος η Φούντα, και ο Τατσόπουλος παρουσιαστούν ανακόλουθοι με τις δηλώσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα και ψηφίσουν Δήμα. Επίσης ότι ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ Ουζουνίδης μέχρι την Δευτέρα «τρελαίνεται» -ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο ίδιος- και ψηφίζει Δήμα κάνοντας το ίδιο και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ψύρρας που μας έχει μπερδέψει με τις δηλώσεις του. Ακόμα κι όλα αυτά να συμβούν πάλι η εκλογή προέδρου δημοκρατίας παραμένει όνειρο θερινής νυκτός για την συγκυβέρνηση.
Το ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές είναι δεδομένο. Το ζητούμενο είναι σε τι κλίμα θα διεξαχθούν –και δεν εννοούμε μόνο την εκστρατεία τρομοκράτησης του εκλογικού σώματος που έχουν ξεκινήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης- και τι αποτέλεσμα θα έχουν.
Οι κάλπες είναι «γκαστρωμένες» που έλεγε και ο Χαρίλαος και σε ένα τόσο ρευστό σκηνικό είναι παρακινδυνευμένο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη πέρα απ’ την πρωτιά του Σύριζα.
Μπορεί κάποιος να δηλώσει την βεβαιότητα του ότι θα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ΑΝ.ΕΛΛ και τα δυο ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλου-Παπανδρέου);
Θα παραμείνουν ελεγχόμενες από την ηγεσία του Σύριζα –όπως συμβαίνει μέχρι τώρα- οι αντιδράσεις που υπάρχουν για την σύμπραξη της ομάδας Κουβέλη με το κόμμα της Κουμουνδούρου; Ποιο θα είναι το ποσοστό του κατασκευασμένου από κάποιους πλουτοκράτες του κόμματος Θεοδωράκη και ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή του στις πολιτικές εξελίξεις;
Με ποιο τρόπο θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Σύριζα αν δεν λάβει αυτοδυναμία –το πιθανότερο- από τις εκλογές αφού το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να του δώσει ούτε ψήφο ανοχής;
Αυτά και άλλα πάρα πολλά ερωτήματα αιωρούνται κάνοντας πολύ ενδιαφέρον από πολιτική σκοπιά το αμέσως προσεχές διάστημα.

Υ. Γ. Δεν μπορεί να ξέρουμε τι πληροφορίες έχουν κάποιες ιστοσελίδες που αναφέρουν ότι ο Σαμαράς θα κάνει νέο διάγγελμα εν όψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας 29 Δεκέμβρη προτείνοντας νέα προγραμματική συμφωνία για εκλογή προέδρου δημοκρατίας και βουλευτικές εκλογές ευελπιστώντας ότι θα βρει νέους πρόθυμους βουλευτές να στηρίξουν τον Δήμα. Τι καινούργιο δηλαδή μπορεί να πει που δεν έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα.
Ούτε γνωρίζουμε, επίσης, που βασίζει την εκτίμηση του ο συντάκτης του ΔΟΛ που γράφει ότι «όλα είναι ανοιχτά έως την κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας».
Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από καμιά ανάγνωση όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν προκύπτει ότι αυτή η βουλή μπορεί να εκλέξει νέο «τελετάρχη». Να ξέρει κάτι άραγε ο γραφιάς του in.gr που εμείς αγνοούμε;

Υ.Γ. 2  Μόνο αφελείς μπορούν να δεχθούν κάποια σενάρια που κάνουν λόγο ότι η Ν.Δ θα «διεμβολίσει» τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛΛ για να βρει «πρόθυμους» που θα ψηφίσουν νέο πρόεδρο δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, θα απευθυνθεί σε βουλευτές που γνωρίζουν ή υποθέτουν ότι δεν θα ξαναεκλεγούν με τα κόμματα που είναι σήμερα και σαν αντάλλαγμα για την ψήφο τους θα τους προσφερθεί θέση υποψηφίου στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
Αστείες μας φαίνονται αυτές οι πληροφορίες που διακινούνται. Πώς να έχει πιθανότητα να εκλεγεί με την Ν.Δ ένας βουλευτής προερχόμενος από ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛΛ όταν στην καλύτερη περίπτωση, γ’ αυτό, το κόμμα του Σαμαρά στις επερχόμενες εκλογές θα λάβει 25% και θα εκλέξει 67-68 βουλευτές, χάνοντας το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα;
Εδώ θα γίνει μάχη μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ που έχουν προσωπικούς μηχανισμούς για να εξασφαλίσουν μια έδρα στην επόμενη βουλή και θα έχουν πιθανότητα εκλογής με τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ άτομα που θεωρούνται «ξένο σώμα» στην δεξιά παράταξη; Οπότε αυτό το σενάριο δεν παίζει.

Υ. Γ 3. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα όσα παρακολουθούμε είναι κινήσεις κορυφής και απουσιάζει η δυναμική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, οπότε η κυβέρνηση δεν πέφτει με όρους λαϊκής παρέμβασης και η κυβερνητική εναλλαγή θα γίνει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού κρετινισμού, οπότε λίγη σημασία έχει για το προλεταριάτο και τα λαϊκά στρώματα.
Όχι ότι δεν έχει βάση αυτή η τοποθέτηση, αλλά θα την θεωρούσα μηδενιστική. Υπάρχει λαϊκή οργή και αγανάκτηση. Ναι αυτή την στιγμή είναι υπόκωφη και δεν εκδηλώνεται δυναμικά και με τον τρόπο που θα ήταν αντίστοιχος με την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη απ’ τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Ψάχνοντας όμως τις αιτίες γιατί συμβαίνει αυτό πρέπει να αναζητήσουμε ποιοι ευθύνονται γιατί έχει περάσει μαζικά η αντίληψη της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.
Όπως και να έχει όμως θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε την λαϊκή πίεση που δέχεται το πολιτικό προσωπικό των αστών.

Υ. Γ. 4  «Δημοκρατία είναι δυο λύκοι κι ένα πρόβατο που ψηφίζουν για το τι θα φάνε για βραδινό. Ελευθερία είναι ένα καλά οπλισμένο πρόβατο που αμφισβητεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Βενιαμίν Φραγκλίνος, μέλος της Επιτροπής που συνέταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: