Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟΜΕΑΣ ΕΚΑΒ ΝΆΞΟΥ... ΜΙΑ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΉ ΕΙΚΌΝΑ

ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΕΛΛΕΊΨΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Ο τομέας του ΕΚΑΒ στεγάζεται εντός του νοσοκομείου - Κ.Υ. Νάξου και το μόνιμο ενεργό προσωπικό είναι πέντε (5) διασώστες-στριες. Το νησί είναι το μεγαλύτερο σε έκταση των Κυκλάδων με δύσκολη πρόσβαση στα ορεινά τους χειμερινούς μήνες λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Οι διαδρομές, είναι αρκετά μεγάλες και τo νησί καλύπτεται από ένα ασθενοφόρο στη βάρδια. Ως γνωστόν για να λειτουργήσει ομαλά ένας τομέας χρειάζεται τουλάχιστον ένδεκα (11) άτομα και δεδομένου του...

 υφιστάμενου προσωπικού (μόνο 5 άτομα ενεργά μόνιμα) καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν βάρδιες που μένουν ακάλυπτες χωρίς ασθενοφόρο με ότι αυτό συνεπάγεται και εννοούμε πιθανό κόστος ανθρώπινης ζωής.
Τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία λόγω της τουριστικής σεζόν δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ τα δεδομένα. Κάποιοι διασώστες από όλη την Ελλάδα έρχονται από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, να πλαισιώσουν τον τομέα όπως και άλλους τομείς των Κυκλάδων συνδυάζοντας δουλειά και διακοπές ταυτόχρονα, βοηθώντας έτσι στο μεγάλο φόρτο εργασίας της τουριστικής σεζόν. Βέβαια αυτό είναι ημίμετρο γιατί η όλη οργάνωση αυτού του εγχειρήματος έχει πολλές και αντικειμενικές δυσκολίες.
Αυτό που πραγματικά χρειάζεται το ΕΚΑΒ Νάξου είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ούτως ώστε να γίνει ένας συμπαγής τομέας, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις δύο (2) μόνιμες θέσεις που τρέχουν για την Νάξο δεν πρόκειται να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν. Χρειάζονται έξι (6) για να καλύψουμε τον αριθμό ένδεκα (11) που είναι το μίνιμουμ όριο για να έχουμε ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια 24 ώρες το 24 ώρο.
- Σημαντικό θέμα είναι η στέγαση.
Ο χώρος που στεγάζεται ο τομέας είναι στο υπόγειο του νοσοκομείου Νάξου και είναι προβληματικός. Πρώτα απ'όλα πολύ μικρός, ανήλιαγος, θορυβώδης, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για τις ανθρώπινες ανάγκες και τελικά ακατάλληλος να στεγάζει ένα τόσο σημαντικό τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας όπως είναι το ΕΚΑΒ.
Οι περισσότεροι οργανωμένοι τομείς πανελλαδικά, στεγάζονται σε αυτόνομους-ανεξάρτητους χώρους που καλύπτουν τα στάνταρντ που πρέπει να έχει ένας τομέας (χώροι, υποδομές κλπ).
Το να βρίσκεται το ΕΚΑΒ σε δικό του εμφανή στην τοπική κοινωνία χώρο, κάπου μέσα στην πόλη, εκτός νοσοκομείου, δεν είναι ματαιοδοξία κάποιων,ούτε πολυτέλεια, αλλά ουσιαστική ανάγκη για την αναβάθμιση του τομέα που θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν σταθμός πρωτοβάθμιας φροντίδας ασθενών και όχι μόνο. Το να φανεί και να βγει μπροστά το ΕΚΑΒ έχει μόνο θετικά αποτελέσματα να δώσει στην κοινωνία.
- Στόλος ασθενοφόρων
Ο τομέας διαθέτει δύο ασθενοφόρα.
Ένα σχετικά νέο που θεωρείται αξιόμαχο και άλλο ένα το οποίο είναι παλαιό και πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο που θα έχει τα εχέγγυα για να μεταφέρει ασθενείς.
- Άλλα θέματα
Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που θέλουν λύσεις όπως τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου, η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού και μέσω αυτού της κοινωνίας σε θέματα πρώτων βοηθειών , η δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου ΕΚΑΒ για πιο άμεση επικοινωνία των πολιτών που χρειάζονται την συμβολή του, η ένδυση - υπόδηση των εργαζομένων και άλλα που μπορεί να φαίνονται δεύτερα, είναι όμως εξίσου σημαντικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: