Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Από αλλαγή σε αλλαγή, δεν άλλαξε τίποτα

Η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να κάνει εσωκομματικές εκλογές, για την ανάδειξη νέου προέδρου, είναι ένα ακόμα σημάδι πως η χώρα μας έχει σαπίσει. Επίσης, είναι ένα σημάδι πως δεν έχει καμία σημασία το ποιος θα είναι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αν είχε, οι εκλογές θα είχαν γίνει.
Έξι χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας –και αφού στην κυβέρνηση ήρθαν σχεδόν όλα τα κόμματα της χώρας από την Δεξιά ως την Αριστερά-, είναι προφανές πια ότι αυτοί είμαστε.
Όλοι είχαν την ευκαιρία τους να δείξουν ποιοι είναι. Ο καθένας μας είχε την ευκαιρία του.
Πολλοί Έλληνες έχουν την εντύπωση πως υπάρχουν άλλοι Έλληνες -άξιοι, ταλαντούχοι και ηθικοί- που είναι κρυμμένοι κάπου, και θα εμφανιστούν ξαφνικά για να σώσουν τη χώρα.
Δεν υπάρχουν κρυμμένοι Έλληνες. Είμαστε αυτοί που βλέπετε. Δεν έχει άλλους.
Η χρεοκοπία λειτούργησε σαν καθρέφτης για την ελληνική κοινωνία.
Δεν έχει καμία σημασία αν πολλοί Έλληνες αποφεύγουν –ακόμα και σήμερα- να κοιτάξουν αυτόν τον καθρέφτη. Η πραγματικότητα είναι στον καθρέφτη. Και ο...

καθρέφτης είναι εκεί.
Ξέραμε ότι οι Έλληνες μισούν τις αλλαγές αλλά υπήρχε η ελπίδα πως, μπροστά στην ορατή από όλους επερχόμενη κατάρρευση, θα έκαναν το βήμα σωτηρίας.
Αυτό το βήμα δεν έγινε.
Η ελληνική κοινωνία μισεί τις αλλαγές –«έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε»- και φρόντισε να το επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά.
Όλοι στις θέσεις τους –πολιτικοί, ολιγάρχες, πολίτες- αλλά με την ελπίδα πως κάτι θα αλλάξει.
Πώς;
Με την ίδια συνταγή και τα ίδια υλικά, φτιάχνεις πάντα το ίδιο φαγητό.
Μόνο ο βλάκας ελπίζει πως θα φτιάξει άλλο φαγητό με την ίδια συνταγή και τα ίδια υλικά.
Η χρεοκοπία της χώρας ήταν μια μεγάλη ευκαιρία.
Η χρεοκοπία ήταν μια ευκαιρία για Δικαιοσύνη, Ισότητα και Αξιοπρέπεια.
Αυτή η ευκαιρία χάθηκε.
Για την ακρίβεια, την χάσαμε.
Και είμαστε σήμερα με ένα τρίτο Μνημόνιο, την χώρα μας να ξεπουλιέται, τους νέους Έλληνες να την εγκαταλείπουν, το ιμιτασιόν ΠΑΣΟΚ και τον ιμιτασιόν Ανδρέα Παπανδρέου να προσποιούνται την Αριστερά στην κυβέρνηση, την Νέα Δημοκρατία να ψάχνει το καινούργιο και το αύριο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Άδωνι Γεωργιάδη, και να περιμένει μια κίνηση του …Κώστα Καραμανλή, ενός από τους κύριους υπεύθυνους –μαζί με τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου-, για τη σημερινή κατάντια της χώρας.
Όχι, οι Έλληνες δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.
«Είναι κι αυτή μια στάσις. Νιώθεται.»




Δεν υπάρχουν σχόλια: