Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Βίαιη επίδειξη εξουσίας της Δημοτικής Αρχής στην πλατεία Μανδηλαρά

Η Δημοτική Κίνηση Πολίτες για τα Νησιά μας έχει διαχρονικά και δυναμικά υπερασπιστεί τον δημόσιο χώρο, έχει καταθέσει προτάσεις για την διαμόρφωση και προστασία των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων στην επικράτεια του Δήμου και έχει πάμπολλες φορές εναντιωθεί στην υποβάθμιση του δημόσιου χώρου από αποφάσεις των εκάστοτε δημοτικών αρχών αλλά και ιδιωτών. Μένουμε σταθεροί στη θέση που έχουμε διαμορφώσει συλλογικά ότι το παραλιακό μέτωπο της Χώρας Νάξου που αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο χώρο της πόλης με τις ιστορικές, φυσικές και αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες του, πρέπει να διαμορφωθεί συνολικά έπειτα από διαφανείς διαδικασίες και έπειτα από... εκτενή διαβούλευση με τους πολίτες και επαγγελματίες της Χώρας.
Η διαμόρφωσή του παραλιακού μετώπου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεμαχιστεί σε υποπεριπτώσεις γιατί πολύ απλά ο τεμαχισμός του σχεδιασμού οδηγεί στην υποβάθμιση του δημόσιου χώρου. Για παράδειγμα τα αμέτρητα και ασύνδετα μεταξύ τους δίκτυα (κυκλοφορία οχημάτων, φωτισμός, επικοινωνίες, παροχή τουριστικών υπηρεσιών κλπ) απλά αποτελούν ένα συνονθύλευμα αντικειμένων και κατασκευών που καμία απολύτως συγγένεια δεν έχουν με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, η Δημοτική Κοινότητα Νάξου προχώρησε σε απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων επιχείρησης μαζικής εστίασης που λειτουργεί στην Πλατεία Μανδηλαρά της Χώρας Νάξου. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας αιτιολόγησε την ενέργεια αυτή με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διαθέτει άδεια από την αρχαιολογία.
Βάσει των παραπάνω και της πάγιας πολιτικής θέσης μας, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί στοχοποίηση του συγκεκριμένου επαγγελματία και δεν εντάσσεται σε κανένα σχέδιο διαμόρφωσης και προστασίας του δημόσιου χώρου, δεν λύνει κανένα από τα τεράστια ζητήματα της ποιότητας του δημόσιου χώρου παρά μονάχα λειτουργεί εκδικητικά προς τον συγκεκριμένο επαγγελματία αλλά και συνολικά. Η βίαιη αυτή ενέργεια των αρχών δημιουργεί ένα προηγούμενο επίδειξης εξουσίας από την δημοτική αρχή που ενώ θα έπρεπε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να έχει εκπονήσει πληθώρα μελετών και προτάσεων για το παραλιακό μέτωπο της Χώρας, προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη της μόνο μέσω της υποτιθέμενης τήρησης κάποιας νομιμότητας που αποδεδειγμένα δεν τηρεί σχεδόν σε καμία άλλη περίπτωση πάνω στο νησί.
Έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό προτείνει λύσεις για την ανάδειξη της Χώρας της Νάξου και τον ρόλο του δημόσιου χώρου, όχι μόνον ως ένα τουριστικό παραδοσιακό οικισμό αλλά την αναβάθμισή της σε ένα κυκλαδικό κέντρο όλων των τομέων της παραγωγικής διαδικασίας, της μεταποιητικής διαδικασίας και της προσφοράς υπηρεσιών. Έχουμε παρουσιάσει λύσεις για την διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, τη διαδημοτική συνεργασία και τη συνεργασία με θεσμούς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Η συγκεκριμένη Δημοτική αρχή δεν θέλει να ακούσει γιατί πολύ απλά η πολιτική της στόχευση είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτικών και προσωπικών της φίλων και η δημιουργία ασφαλιστικών δικλίδων ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία. Καλούμε τους πολίτες της Νάξου να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους να ζήσουν και να ευτυχίσουν σε αυτόν τον τόπο και να υπερασπιστούν αλλήλους απέναντι σε κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας.


Νάξος, 29 Ιουλίου 2016
Δημοτική Κίνηση - ΠΟΛΙΤΕΣ για τα Νησιά μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: