Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Η εορτή του Αγίου Φανουρίου στη Νάξο.

Με μεγάλη προσέλευση πιστών τελέσθηκε στη Νάξο η γιορτή του νεοφανούς Αγίου Φανουρίου του μεγαλομάρτυρος το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 το πρωί και την παραμονή το βράδυ. Στη Χώρα την παραμονή στον εσπερινό και στην ευλογία των φανουροπιτών ανέβηκαν στο λόφο των Απλωμάτων-Γρόττας-Καμινακίων πολλοί κάτοικοι του νησιού (της Χώρας κυρίως) και παραθεριστές (παρά τον δυνατό αέρα στην περιοχή) στην εκκλησία των Αγίου Φανουρίου και Αγίας Παρασκευής με φόντο στα ανατολικά το μοναστήρι του Αγίου Χρυσοστόμου και το εκκλησάκι (στα βράχια) του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου ("Θεολογάκη"), ενώ από νότια και ανατολικά φαινόταν ένα μεγάλο τμήμα της πόλης. Τον εσπερινό ετέλεσαν οι ιερείς π. Απόστολος Βελώνης και π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος και ο διάκονος π. Δημοσθένης Φίλιππας (συμπροσευχομένου και του πατρός Αντωνίου Παραρά). Ακολούθησε η ευλογία και η διανομή των πιτών. Ακολουθίες έγιναν και την...
ημέρα της εορτής. Πάντα η εορτή του Αγίου Φανουρίου συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό πιστών σε όλες τις εκκλησίες του νησιού που λειτουργούν εκείνη την ημέρα και την παραμονή της εορτής.

* Το απόγευμα και βράδυ της παραμονής τελέσθηκε ο εσπερινός και στη συνέχεια ολονυκτία (συμπεριλαμβανομένης και θείας λειτουργίας) στο γραφικό καλαίσθητο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου της οικογενείας του ιεροψάλτη κ. Δημήτρη Λιανόπουλου στην περιοχή του Αεροδρομίου Νάξου και Φράγματος Αλυκής.

* Το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 και την παραμονή ετελέσθησαν ακολουθίες και στον όμορφο ναό του Αγίου Εφραίμ της οικογενείας του ιεροψάλτη κ. Ευαγγέλου Παπαδόπουλου (στην περιοχή Ανεμογεννητριών Γαλήνης και Τιμίου Σταυρού Χώρας-Γαλήνης). Ανήμερα της εορτής ιερούργησε ο ιερέας π. Χρήστος Λογαράς και στο Ψαλτήρι απέδωσαν τους εκκλησιαστικούς ύμνους οι κ.κ. Χριστόφορος Καρυπίδης (ιεροψάλτης ναού Αγίων Αναργύρων Αττικής), Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Σκουλάτος, Γιώργος Κουτάτζης, Γιάννης Λογαράς.


Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας η οικογένεια του κ. Ευαγγέλου Παπαδόπουλου προσέφερε ευγενώς κέρασμα στους παρευρεθέντες στην εορτή στην εντυπωσιακή και μεγάλη αίθουσα υποδοχής ("Τράπεζα") του συγκροτήματος του ιερού ναού του Αγίου Εφραίμ. Αξιόλογη η θέα προς τμήμα των βορειοδυτικών ακτών της Νάξου από τον λόφο, όπου έχει αναγερθεί ο ναός.


Κείμενο-φωτογραφίες: 

Γιάννης Λογαράς - Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: