Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Δίας, ο αρχαιότερος και διασημότερος Ορεινός Αξώτης

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Δίας ανατράφηκε και μεγάλωσε στην σπηλιά του ‘’Ζα’’, του βουνού της Νάξου προς τιμή του οποίου ονομάστηκε και ‘’Ζας’’ = Ζευς, επίσης και άλλες κορυφές στην Νάξο τις ονόμαζαν ‘’Ζας’’ (όπως ο Ζας της Αμμόμαξης στην Κόρωνο ). Ένα δεύτερο κομμάτι που συνδέει την ελληνική μυθολογία και τον Δία με την Νάξο ήταν η γέννηση του γιού του Διονύσου. Όταν η ερωμένη του Δία, η Σεμέλη πέθανε πριν από τον τοκετό του παιδιού τους, ο Δίας πήρε το έμβρυο και το έβαλε στο μηρό του. Όταν το μωρό, ο Διόνυσος, γεννήθηκε από τον μηρό του Δία στη Νάξο, οι νύμφες Φιλία, Κορονίδα και Κλιδή τον έφερε επάνω στο νησί, το οποία επρόκειτο να γίνει το αγαπημένο νησί του Διονύσου. Ο θεός έκανε το νησί εύφορο και γεμάτο αμπέλια, και ευλογημένο για πάντα.
Βλέπουμε λοιπόν πως, σύμφωνα πάντα με την ελληνική μυθολογία, ο...

βασιλιάς των Θεών όχι μόνο ανατρέφεται και μεγαλώνει στην Νάξο αλλά επιλέγει την Νάξο να μεγαλώσει και τον γιο του που ήταν η κυρίαρχη θεότητα στην διασκέδαση και στα μυστήρια.
Εάν ο βασιλιάς των Θεών επέλεξε την Νάξο να μεγαλώσει φανταστείτε πόσο τυχεροί είμαστε εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στη Νάξο.
Η Νάξος ήταν και είναι η τροφός χιλιάδων οι οποίοι για πολλούς και διάφορους λόγους την άφησαν πίσω τους να ζήσουν σε άλλα μέρη κοντά ή μακριά. Από την Νάξο αυτή τη στιγμή μπορεί να έλκουν την καταγωγή τους περισσότεροι των εκατό χιλιάδων. Εάν εμείς που ζούμε εδώ είμαστε τυχεροί να απολαμβάνουμε κάτι που η μυθολογία έκανε θεϊκό τότε όποιος κατάγεται από τη Νάξο και δεν έχει έρθει να τη γνωρίσει είναι άτυχος.





Δεν υπάρχουν σχόλια: