Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες περιμένει η Ελλάδα το 2017

Παγκόσμιο trend η Ελλάδα 
φέτος το καλοκαίρι!
Προσδοκίες ότι θα φιλοξενήσουμε πάνω από 30 εκατομμύρια. τουρίστες το 2017 δημιουργούν τα τελευταία στοιχεία από τις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και των κρατήσεων που έρχονται από τις βασικές τουριστικές αγορές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Το 2016 έκλεισε με τις αφίξεις τουριστών να σημειώνουν για μία ακόμη χρονιά ρεκόρ στα 28,4 εκατομμύρια επισκέπτες, κόντρα στο αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για την χώρα μας λόγω προσφυγικού και αρκετά πάνω από τον...

στόχο των 27,5 εκατομμυρίων, που είχε θέσει η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.
Βασική παράμετρος της περσινής επιτυχίας ήταν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ως και τα τέλη Νοεμβρίου, η άνοδος του χειμερινού τουρισμού και η καθιέρωση Αθήνας και Θεσσαλονίκης ως all season προορισμούς. Για το 2017, οι ενδείξεις είναι πως θα υπάρξει περαιτέρω άνοδο, κυρίως επειδή οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει σημαντικά τις απευθείας πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς, όπως και τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων κατά 20% σε σχέση με την περσινή σεζόν.
Οι προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού για δρομολόγηση νέων πτήσεων μετά από συνεχείς πιέσεις και διαπραγματεύσεις με μεγάλους tour operators και αεροπορικές εταιρείες, απέδωσαν έως τώρα 3,6 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις για το 2017. Ενώ, η συνέχεια της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό με περαιτέρω έμφαση στο άνοιγμα νέων αγορών, ιδίως στην Ασία, την επιμήκυνση της σεζόν και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου αποτελούν τους στόχους του υπουργείου Τουρισμού για τη φετινή σεζόν.
Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι ότι η αύξηση μπορεί να είναι της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων επιπλέον αφίξεων, και αυτό παρά την πτώση που αναμένεται να παρουσιαστεί στην κρουαζιέρα λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία. Σημειωτέον πως οι εξελίξεις στην Τουρκία θα επηρεάσουν αρνητικά την κρουαζιέρα, δεδομένου ότι οι περισσότερες εταιρείες προτιμούν να πραγματοποιούν κρουαζιέρες που περιλαμβάνουν δύο χώρες ως προορισμούς. Γι' αυτό και ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί από την κυρία Κουντουρά για τα επόμενα χρόνια είναι να επιδιωχθεί η Ελλάδα να περιλαμβάνεται σε κρουαζιέρες που περιλαμβάνουν άλλες χώρες της Μεσογείου όπως η Ιταλία και η Κροατία.

Νέες αγορές

​​​​​Η πληθώρα επαφών της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά με τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δείχνει ότι αποδίδει σε μεγάλο βαθμό, κάτι που φάνηκε και στην περίπτωση της Emirates, η οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινά την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές με την Emirates διήρκεσαν περισσότερο από 1,5 χρόνο με την κ. Κουντουρά να επισκέπτεται ιδιαίτερα συχνά το Ντουμπάι προκειμένου να κλείσει η συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου.
Αυτό πάντως που αξίζει να επισημανθεί είναι πως η συνεργασία με την Emirates δεν αφορά μόνο τη σύνδεση Αθήνας και Νέας Υόρκης. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Τουρισμού, η Emirates μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα νέων αγορών από την ανατολική Ασία λόγω του εκτεταμένου δικτύου που διαθέτει εκεί. Για παράδειγμα, μία νέα αγορά που αποτελεί στόχο για τον ελληνικό τουρισμό είναι αυτή της Ινδίας, η προσέγγιση της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει φέτος, ενώ εκτιμάται ότι η συνεργασία με την Emirates μπορεί να βοηθήσει και στην καλύτερη προσέγγιση της τεράστιας αγοράς της Κίνας.

Υψηλού επιπέδου τουρισμός
Η προσπάθεια για το άνοιγμα νέων αγορών έχει βέβαια ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με την υπουργό Τουρισμού να έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι πρόκειται για βασικό στόχο της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Ιδίως όσον αφορά αγορές με τουρίστες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι πραγματοποιούν μεγαλύτερες δαπάνες. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία δύο χρόνια επιδιώχθηκε η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από αγορές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Μέση Ανατολή με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά σε επίπεδο ενίσχυσης των αφίξεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, μάλιστα, υπήρξε μία σημαντική αύξηση της τάξεως του 8%-10% όσον αφορά τους τουρίστες υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια του 2016 με την τάση να συνεχίζεται και φέτος.

Επιμήκυνση
Στα πλάνα για τη φετινή σεζόν περιλαμβάνεται ακόμη η επέκταση και σε άλλες περιοχές της χώρας των δράσεων για την επιμήκυνση της σεζόν. 'Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποτελεί τουριστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο'" δηλώνει διαρκώς η κ. Κουντουρά και το 2016 είδαμε αρκετά τέτοια δείγματα καθώς οι αφίξεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ενισχύθηκαν σε σημαντικό βαθμό, ενώ πολύ πετυχημένες ήταν και οι σχετικές δράσεις που πραγματοποιήθηκε στις περιφέρειες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο είναι πως ο χειμερινός τουρισμός εκτιμάται ότι παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: