Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

1898, το μνημόνιο που δεν ήθελαν να υπογράψουν, η σμύριδα & η Λαίδη Λω στις Εγγαρές της Νάξου


Στέφανος Στρέιτ
Μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 στην Ελλάδα επιβάλλεται ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος μέσω τεράστιου δανεισμού με εγγυήσεις: τον φόρο καπνού, τους δασμούς του λιμένος Πειραιώς και τις πωλήσεις των αλατιού, πετρελαίου, σπίρτων, τσιγαρόχαρτων, τραπουλόχαρτων και της σμύριδας Νάξου. Υπουργός Οικονομικών ήταν ο Στέφανος Στρέιτ πρώην διοικητής της Εθνικής Τραπέζης.
Ο Στρέιτ σε δηλώσεις του, πριν τη κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, υποστηρίζει πως αποκλείεται να υπάρξει υπουργός να υπογράψει τέτοιο νομοσχέδιο:
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 5 Δεκεμβρίου 1897, δηλώσεις κ. Στρέιτ:


‘’Έχουμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο, ότι ο υπουργός των Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο του ελέγχου είπε ότι είναι τόσο βαρύ, ώστε ουδείς υπουργός θα είναι σε θέση να το υπογράψει. Ήδη όμως πληροφορηθήκαμε πως ο κύριος Σρέιτ είπε πως θα το υπογράψει μετά από επιταγή του Βασιλέως ‘’.
Ο υπουργός ενώ ''δεν ήθελε'' τελικά το υπέγραψε το νομοσχέδιο και λίγο καιρό αργότερα πάει και στη Νάξο μαζί με τον εκπρόσωπο του ΔΟΕ για να επιθεωρήσουν τα ενέχυρα της Ελλάδος, τα ορυχεία της Σμύριδος.
Σε αναφορά της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ στις 15 Ιουνίου 1898 διαβάζουμε:
‘’Ο κ. Στρέιτ επανήλθε από το ταξίδι του στη Νάξο.
Χθες το βράδυ επανήλθε από το ταξίδι του στη Νάξο ο υπουργός των οικονομικών κ Στρέιτ και ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ελέγχου σιρ Λόου.
Στη Νάξο παρέμειναν μια ολόκληρη ημέρα, όπου και επιθεώρησαν τα μεταλλεία της Σμύριδος ‘’

Καίτη & Εδουάρδος Λόου
Η φωτογραφία του 1904 που μιλάει για τα κτήματα Λόου είναι από το ψηφιακό αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου. Πρόκειται για κτήματα που βρίσκονται στις Εγγαρές στη θέση Μαργούνο όπου υπάρχει και το ''σπίτι της Λαϊδης Λω''. Το συγκεκριμένο κτήμα αγόρασε στα τέλη του 19ου αιώνα ο νομάρχης Ατικοβοιωτίας Νικόλαος Χατζηανέστης. Ο Νικόλαος Χαζτηανέστης είχε έναν γιο, τον Γεώργιο που ήταν ο στρατηγός που εκτελέστηκε μετά την δίκη των έξι σαν υπαίτιοι για την μικρασιατική καταστροφή και μια κόρη την Κατερίνα. Η Κατερίνα Χατζηανέστη παντρεύτηκε τον βρετανό λόρδο Εδουάρδο Law ο οποίος ήταν διπλωμάτης και όπως είδαμε παραπάνω ελεγκτής των οικονομικών της Ελλάδος για λογαριασμό του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου που μας είχε επιβληθεί μετά τον πόλεμο του 1897. Οπότε ο κ. Λόου έρχεται στη Νάξο με έξοδα του ελληνικού δημοσίου να επιθεωρήσει τα ορυχεία και επί της ευκαιρίας επισκέπτεται και την περιουσία του …
Κάθε ομοιότητα με το σήμερα είναι εντελώς μα εντελώς τυχαία …….!!!!!!!!!

Έρευνα επιμέλεια ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: