Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Η νηστεία κάνει καλό

Η νηστεία που ακολουθούν πολλοί Έλληνες εφαρμόζοντας πιστά τις ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για μια περιοδική αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Τα οφέλη είναι πάρα πολλά, επισημαίνουν οι διατροφολόγοι και οι διαιτολόγοι, εφόσον όμως αυτή η αποχή από την κατανάλωση προϊόντων κρέατος και άλλης ζωικής προέλευσης δώσει τη θέση της σε μία ισορροπημένη διατροφή όπου θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η νηστεία βοηθά σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό να βελτιώσει το... λιπιδαιμικό προφίλ. Η έλλειψη των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους που είναι και το πιο επιβαρυντικό, επισημαίνουν όλοι οι διαιτολόγοι. “ Η αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα είναι επιβεβλημένη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό αποτελεί γενική αρχή”, δηλώνει στην ΤΟΛΜΗ ο διαιτολόγος κ. Δημήτρης Μιρμιλιάγκος προσθέτοντας ότι κανείς δεν παραβλέπει πως οι πρωτεΐνες που εμπεριέχουν οι τροφές αυτές είναι πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό. “Αυτές οι τροφές όμως προσφέρουν και χοληστερόλη, ουρικό οξύ, κορεσμένα λίπη, τοξίνες. Άρα η αποχή τους για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να εξισορροπήσει τον οργανισμό”, τονίζει ο ίδιος.
Η διαιτολόγος κ. Εύα Μπούκα επισημαίνει από την πλευρά της ότι η νηστεία προσφέρει τη δυνατότητα για μια καλά αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού. Βασικές αρχές, ωστόσο, για την ίδια και στην περίοδο της νηστείας πρέπει να είναι η ισορροπία, η ποικιλία και το μέτρο στη διατροφή. Η ισορροπία αφορά τη λήψη θρεπτικών συστατικών και καθιστά απαραίτητη την κατανάλωση προϊόντων που παρέχουν στον οργανισμό του ανθρώπου απαραίτητες πρωτεΐνες όπως είναι τα όσπρια και τα θαλασσινά. Η κ. Μπούκα συμβουλεύει επίσης τους Ηρακλειώτες να χρησιμοποιούν στη διατροφή τους τη σόγια που χαρακτηρίζεται ως υποκατάστατο του κρέατος, είναι φυτικό προϊόν και αρκετά εύγευστο.

Τα οφέλη
Όπως επισημαίνουν οι διαιτολόγοι, η νηστεία μπορεί να ρίξει κατά πολλές μονάδες τις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε όσους οι τιμές υπερβαίνουν τις φυσιολογικές. Η μείωση της χοληστερόλης μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 40 – 50 mg εάν ακολουθηθεί σωστά η νηστεία για όλη την περίοδο της Σαρακοστής. Στα οφέλη της νηστείας εντάσσεται επίσης η μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι διαιτολόγοι τονίζου επίσης ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια σωστά μαγειρεμένα όπως και τα δημητριακά είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο. Αντίθετα όσοι ακολουθούν τη νηστεία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση των ζυμαρικών. Η νηστεία μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη μείωση του σωματικού βάρους. Ακολουθώντας λοιπόν τις αρχές της σωστής διατροφής αλλά και της Εκκλησίας μας την περίοδο της Σαρακοστής που διανύουμε μπορεί να ωφεληθούμε ουσιαστικά από τη νηστεία, ενώ προετοιμαζόμαστε σωματικά και ψυχικά για το Πάσχα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ορίζει 200 μέρες νηστείας.
Διακόσιες συνολικά μέρες από τις 365 του έτους καλεί τους πιστούς να νηστέψουν η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι διατεταγμένες νηστείες που ορίζει η Εκκλησία μας αφορούν στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, στη Μεγάλη Εβδομάδα, η νηστεία πριν από τη γιορτή των Χριστουγέννων, του Δεκαπενταύγουστου καθώς και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Επίσης η Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί τους πιστούς σε νηστεία την 5η Ιανουαρίου, την παραμονή δηλαδή των Θεοφανείων, στις 29 Αυγούστου όπου τιμάται η αποτομή της κεφαλής του Προδρόμου, ακθώς και στις 14 Σεπτεμβρίου όπου εορτάζουμε την ύψωση του Τιμίου Σταυρού.


Συγγραφείς:Εύα Μπούκα & Δημήτρης Μιρμιλιάγκος
Άρθρο στην εφημερίδα ΤΟΛΜΗ
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: