Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Το έργο που αφήνουν πίσω τους οι REM

Το αμερικανικό συγκρότημα REM διαλύθηκε μετά από 31 χρόνια και 15 δίσκους. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους φίλους του συγκροτήματος. Σύμφωνα όμως και με τους ίδιους, η στιγμή αυτή ήταν η καταλληλότερη. Δεν υπήρξε κορεσμός ή έλλειψη δημιουργικότητας. Αντιθέτως ακόμα και ο τελευταίος τους δίσκος Collapse Into Now” (Μάρτιος 2011) είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός.
"Ελπίζω οι φίλοι μας να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη απόφαση, αλλά όλα τα πράγματα κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος. Θέλαμε να το κάνουμε σωστά , να το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο "΄. Αυτά ήταν ...
 κάποια από τα λόγια του frontman των REM, Μάικλ Στάιπ.
Πρόκειται για μια ροκ μπάντα που επηρέασε και θα συνεχίζει να επηρεάζει μουσικόφιλους αλλά και μουσικούς. Δεν είναι τυχαίο πως νεότερα συγκροτήματα όπως οι Coldplay και οι Radiohead έχουν πάρει στοιχεία από το συγκρότημα. Ένας από τους-κατά πολλούς-σημαντικότερους μουσικούς των τελευταίων δεκαετιών, ο Κέρτ Κομπέιν, υπήρξε μεγάλος φαν των REM και είχε προγραμματιστεί συνεργασία με το συγκρότημα, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω του θανάτου του.
Το συγκρότημα ήταν πρωτοπόρο στο χώρο της alternative rock. Ξεχώριζε για την ιδιαίτερη φωνή του τραγουδιστή τους, Στάιπ και τα χαρακτηριστικά αρπέτζιο του κιθαρίστα, Πίτερ Μπακ που απέφευγε τα μεγάλα σόλο. Ωστόσο όπως όλα τα συγκροτήματα δεν παρέλειψαν τις διαφοροποιήσεις στον ήχο τους στην πορεία του χρόνου. Παρόλα αυτά συνέχισαν να παραμένουν στην αφρόκρεμα των ροκ συγκροτημάτων.
Τα μέλη των REM σταμάτησαν τη συνεργασία τους κάτω από πολύ καλές συνθήκες. Η απόφασή τους ήταν κοινή παρότι έχουν υπάρξει εντάσεις στο παρελθόν. Αποφάσισαν και οι τρείς πως ήταν η  στιγμή που έπρεπε.
Όλους μας έχουν αγγίξει τα τραγούδια τους όπως το Everybody Hurts”, “Losing my Religion”, “It’s the end of the world” και άλλα. Όσον αφορά στα τραγούδια ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Πίτερ Μπακ, είπε στην αποχαιρετιστήριά του δήλωση: «Ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα των REM ήταν πως τα τραγούδια που γράφαμε και οι δίσκοι μας, σήμαιναν για εμάς ότι και για το κοινό μας[..]  Το να είσαι μέρος της ζωής των άλλων είναι το μεγαλύτερο δώρο για έναν καλλιτέχνη.»
Εκτός της μουσικής οι REM προσέφεραν και κοινωνικό έργο. Δεν υπήρξαν ένα απλό συγκρότημα που βγάζει δίσκους και επιτυχίες. Συμμετείχαν σε καμπάνιες και εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και άλλα ευαίσθητα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ο χαρακτηρισμός στους Τάιμς του Λος Άντζελες ως: «ένα από τα πιο φιλελεύθερα και πολιτικώς ορθά ροκ συγκροτήματα».
Οι R.E.M. έχουν προγραμματίσει την κυκλοφορία ενός άλμπουμ με τα καλύτερά τους κομμάτια το Νοέμβριο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: