Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Αντιμνημονιακό μέτωπο σε όλη την Ελλάδα.

Από τα μέσα Μαΐου 2011 ένα ισχυρό, πολύχρωμο, αντιμνημονιακό κίνημα πολιτών άρχισε να γεννιέται στις πλατείες της χώρας, στους δρόμους, στις γειτονιές και στους κοινωνικούς χώρους. Ένα κίνημα που συνεχίζει να... παλεύει ενάντια στο Μνημόνιο και στη νέα εξάρτηση για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας.
Ένα κίνημα που απαιτεί να φύγει τώρα η τρόικα. Το κίνημα αυτό πέτυχε σημαντικές νίκες. Κατάφερε να οδηγήσει σε κατάρρευση τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου. Στήριξε κυρίως την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ έδωσε και σημαντικές εκλογικές ανάσες στο ΚΚΕ.
Ο λαός μας παρ' ότι έχει καταφέρει να αναπτύξει μια πλατιά ενότητα στη δράση, εν τούτοις δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία απέναντι στις δυνάμεις της νέας εξάρτησης.
Από την άλλη πλευρά, εντείνονται καθημερινά τα φαινόμενα αποδιάρθρωσης της μνημονιακής συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, για τρεις κυρίως λόγους:

* Πρώτον, διότι ο ξένος παράγοντας, εγκλωβισμένος στις αντιθέσεις του, δεν έχει διαμορφώσει μια συνεκτική στρατηγική αντιμετώπισης του ελληνικού και ευρωπαϊκού χρέους.

* Δεύτερον, διότι η οικονομική ελίτ της χώρας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, καθώς στερείται ενός στενού συνεκτικού ηγετικού πυρήνα.

* Τρίτον, διότι η συγκυβέρνηση αναπαράγει και διογκώνει την μήνιν των πολιτών με την καταστροφική της πολιτική, που έχει φτωχοποιήσει και υπερχρεώσει τον ελληνικό λαό και έχει γεμίσει τη χώρα με εκατομμύρια ανέργους και χιλιάδες κλειστά μαγαζιά.

Καθώς οι αντιστάσεις του ελληνικού λαού εντείνονται καθημερινά απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση στα εισοδήματά του, στη φορολεηλασία της ακίνητης περιουσίας του και στη μεθοδευμένη εθνική ταπείνωση, πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν την ενότητα, τουλάχιστον στη δράση, όλων των δυνάμεων και προσωπικοτήτων που ανήκουν στο αποκαλούμενο αντιμνημονιακό πατριωτικό δημοκρατικό τόξο.
Φυσικά, η κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει τις παρεμβάσεις της και οργανώνει την ενότητα και την αντίστασή της στα Μνημόνια και στους τροϊκανούς.
Σήμερα, παράλληλα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα του αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πάνω από διακόσιες πενήντα τοπικές κινήσεις και πολιτικά κινήματα, στα οποία συμμετέχουν χιλιάδες συμπολίτες μας.
Η συσπείρωση των δυνάμεων αυτών βεβαίως μπορεί να γίνει σε διάφορα επίπεδα.
Ειδικότερα η συσπείρωση σε τοπικό επίπεδο είναι συνάρτηση των εκεί ιδιαιτεροτήτων και ισορροπιών αλλά και του ρόλου και των σχέσεων των προσώπων που εκφράζουν τις συγκεκριμένες δυνάμεις.
Ηδη σε πολλές κοινωνίες έχουν διαμορφωθεί στην πράξη τοπικά αντιμνημονιακά μέτωπα, προκειμένου να ενισχύσουν τις αντιστάσεις απέναντι στις κατασχέσεις αλλά και για να στηρίξουν δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
Εν όψει λοιπόν των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών οι πολιτικές δυνάμεις και οι προσωπικότητες του αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου θα μπορούσαν με πλήρη σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες να επιδιώξουν τη συγκρότηση αντιμνημονιακών αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων.
Είναι προφανές ότι η διαχείριση που έχει στηθεί τόσα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση και βρίσκεται στην υπηρεσία των Μνημονίων και του Φούχτελ είναι αυτή που στηρίζει σε τοπικό επίπεδο την αναπαραγωγή των πελατειακών σχέσεων για λογαριασμό της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Κατ' αυτή την έννοια το εκλογικό αποτέλεσμα της επικείμενης αυτοδιοικητικής αναμέτρησης θα είναι καθοριστικής σημασίας με πολλαπλές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.
Αλλωστε είναι γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατά κύριο λόγο στελεχώνεται από αιρετούς-γνωστά στελέχη των μνημονιακών συνεταίρων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μαζί με συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες τα κύρια πολιτικά στηρίγματα του μνημονιακού πελατειακού κράτους.
Οι ιδιαιτερότητες βέβαια των τοπικών κοινωνιών απαιτούν την προσέγγιση των συνεργασιών των αντιμνημονιακών δυνάμεων του πατριωτικού δημοκρατικού τόξου στη βάση της μεταβλητής γεωμετρίας.
Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιφέρειες και δήμους ενδεχομένως να προκριθεί η αυτόνομη κάθοδος των διαφόρων αντιμνημονιακών δυνάμεων στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με δικαίωμα αλληλοϋποστήριξης στο δεύτερο γύρο, ενώ σε άλλες περιοχές μπορεί να κριθεί σκόπιμο από τις τοπικές κοινωνίες η από κοινού συγκρότηση ενωτικών αντιμνημονιακών ψηφοδελτίων.
Εξάλλου η ώσμωση και η ενότητα στη δράση των διαφόρων αντιμνημονιακών σχημάτων θα συμβάλει στην εμπέδωση της αλληλεγγύης και στη δημιουργία κοινής γλώσσας επικοινωνίας.

Θα στηρίξει έτσι την πρόσθεση και όχι την αφαίρεση.

Θα ενισχύσει τον πολλαπλασιασμό και όχι τη διαίρεση.

Θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου εξουσίας.


Νότης Μαρίας* για την Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"


*Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: